ADHD u dětí

08.06.2023

ADHD (Attention Deficit Hyperactivity Disorder) je neurovývojová porucha, která postihuje především děti a mládež.

ADHD u dětí

Charakterizuje se problémy s pozorností, hyperaktivitou a impulzivitou, které mohou ovlivňovat školní výkon, sociální interakce a celkovou funkčnost jedince. Děti s ADHD mají často potíže udržovat pozornost a soustředění na úkoly nebo instrukce. Mohou být snadno rozptýlené, zapomínat na detaily a nedokončovat úkoly. Hyperaktivita se projevuje nadměrným pohybem, neklidem a neposedností, což může vést k obtížím s udržováním klidu ve školní třídě nebo ve společnosti. Impulzivita se může projevovat náhlými projevy chování, jako je přerušování ostatních nebo nedostatečné zvažování důsledků svých činů.

Přesné příčiny ADHD nejsou zcela známy, ale výzkum naznačuje, že kombinace genetických, neurobiologických a environmentálních faktorů hraje důležitou roli. Některé studie ukazují na dysregulaci neurotransmiterů, jako je dopamin a noradrenalin, která může ovlivňovat funkci kognitivních procesů a pozornosti.

Diagnostika ADHD u dětí zahrnuje komplexní hodnocení symptomů a chování ve vztahu ke vývojovým normám. Tým odborníků, včetně psychologů a psychiatrů, vyhodnocuje dítě z hlediska pozornosti, chování a emocionálního stavu. Diagnóza se obvykle provádí na základě kritérií stanovených diagnostickými manuály, jako je DSM-5 (Diagnostický a statistický manuál duševních poruch).

Léčba ADHD u dětí zahrnuje multidisciplinární přístup, který kombinuje farmakoterapii a psychosociální intervence. Stimulační léky, jako je metylfenidát nebo amfetaminy, jsou často používány k regulaci symptomů ADHD. Psychosociální intervence zahrnuje behaviorální terapii, vzdělávací podporu a specifické strategie pro zvládání obtíží spojených s ADHD.

Důležitou roli v léčbě ADHD hraje také podpora rodiny a edukace. Rodiče mohou získat informace o poruše, naučit se strategie pro domácí a školní prostředí a zí

skat podporu od odborníků, učitelů a školních poradců.

Je důležité si uvědomit, že každé dítě s ADHD je unikátní a vyžaduje individualizovaný přístup. S odpovídající diagnostikou, léčbou a podporou mohou děti s ADHD dosáhnout svého plného potenciálu a vést plnohodnotný život.