Astma a alergie: Pochopení souvislostí

24.08.2023

Existuje silná souvislost mezi astmatem a alergiemi, což znamená, že lidé trpící astmatem mají často také alergie a naopak, lidé s alergiemi mohou vyvinout astma

Astma a alergie: Pochopení souvislostí

Astma a alergie jsou dvě zdravotní stavy, které jsou často spojovány. Astma je chronické onemocnění dýchacích cest, které způsobuje zúžení průsvitu dýchacích cest a snižuje tok vzduchu do a z plic. Alergie na druhé straně je přehnaná reakce imunitního systému na alergen, což může vést k různým projevům, jako jsou vyrážky, svědění, rýma, kýchání a kašel.

Jedním z hlavních faktorů rizika spojujících astma a alergie je genetická predispozice. Většina lidí s astmatem má rodinnou anamnézu alergií a naopak, lidé s alergiemi mají větší riziko vývoje astmatu. Genetická predispozice se projevuje ve zvýšené reaktivitě dýchacích cest na různé stimuly, jako jsou alergeny, infekce, znečištění ovzduší a fyzická zátěž.

Dalším faktorem rizika spojujícím astma a alergie je zánět dýchacích cest. U lidí s astmatem je tento zánět způsoben reakcí imunitního systému na různé stimuly, včetně alergenů. Při této reakci dochází ke zvýšení počtu zánětlivých buněk v dýchacích cestách, jako jsou eozinofily, a uvolňování zánětlivých mediátorů, jako jsou cytokiny a chemokiny. Tento zánět může vést ke zúžení průsvitu dýchacích cest a k potížím s dýcháním.

Výzkum ukazuje, že léčba alergií může pomoci snížit závažnost astmatu. To je způsobeno tím, že alergeny jsou často spouštěči astmatických příznaků. Léčba alergií může snížit expozici alergenům a snížit zánět dýchacích cest, což může vést ke snížení závažnosti astmatických příznaků.

Léčba alergií může zahrnovat různé metody, jako jsou antihistaminika, kortikosteroidy, imunoterapie a změny v životním stylu. Antihistaminika jsou léky, které pomáhají snižovat alergické příznaky, jako jsou svědění, rýma a kýchání. Kortikosteroidy jsou léky, které pomáhají snižovat zánět dýchacích cest a mohou být užívány jako inhalátory nebo tablety. Imunoterapie je dlouhodobá léčba, která se snaží změnit imunitní reakci na alergen tím, že postupně zvyšuje expozici na alergen.