Co je bolest?

08.09.2023

Bolest může mít fyziologické, ale i čistě psychické příčiny.

Co je bolest?

Bolest je psychický stav či pocit spojený s aktuálním nebo potenciálním poškozováním živé tkáně organizmu. Nejčastěji vzniká v důsledku vlivů ohrožujících existenci nebo celistvost organismu, či jako příznak poruchy průběhu fyziologických procesů.

Bolest může mít fyziologické, ale i čistě psychické příčiny. Má význam pro ochranu organismu před poškozením, neboť upozorňuje, že de facto k poškozování dochází. Když je v těle někde situace, že něco nefunguje tak jak by mělo (z jakéhokoliv důvodu), a my se snažíme udržet výkonnost na kterou jsme zvyklí, tak tělo vyvolá bolest, aby nás to donutilo k zabrždění nebo k zastavení. Je to signál těla, že když nezvolníme, aby si to tělo samo opravilo, pokud to jde, tak dojde k vážnému poškození.

Bolest je stimulem pro obranné reakce zaměřené na odstranění vnějších nebo vnitřních podnětů, které ji vyvolaly. Lékařská disciplína, která se bolestí zabývá, se nazývá algeziologie.

Každopádně pocity bolesti vznikají v centrálním nervovém systému v nociceptorech kůže nebo ve vnitřních orgánech, od nichž se impulzy dostávají do mozku. Reakce na bolest představuje nejniternější a nejsilnější nepodmíněnou reakci organismu.