Co je to gastroezofageální refluxní choroba

30.05.2023

Reflux (GERD) chronické onemocnění trávicího systému, které postihuje jícen a způsobuje zpětný tok žaludečních šťáv do jícnu.

Co je to gastroezofageální refluxní choroba
GERD je způsoben oslabením svěrače mezi jícnem a žaludkem, což umožňuje žaludečním šťávám unikat zpět do jícnu. Tento zpětný tok může způsobit podráždění sliznice jícnu a vytvářet nepříjemné příznaky. Mezi faktory, které mohou přispět k GERD, patří obezita, nesprávná strava, kouření a určité léky.

Mezi typické příznaky GERD patří pálení žáhy, které je pocit pálení nebo nepohodlí za hrudní kostí, který se často šíří až k hrdlu. Dalším příznakem může být regurgitace, což je zpětný tok žaludečních obsahů do úst. Někteří pacienti mohou mít také bolest v hrudní oblasti, obtíže při polykání a chronický kašel.

Diagnostika GERD zahrnuje důkladnou anamnézu, fyzikální vyšetření a různé testy, jako je endoskopie, pH metrie a ezofageální manometrie. Tyto testy umožňují posoudit stav jícnu a funkci svěrače mezi jícnem a žaludkem.

Léčba GERD zahrnuje kombinaci změn životního stylu a užívání léků. Změny životního stylu mohou zahrnovat úpravu stravy, snížení váhy, omezení konzumace alkoholu a kofeinu, vyhýbání se kouření a spaní s vyvýšenou hlavou. Léky, jako jsou inhibitory protonové pumpy a antacidní přípravky, se často používají ke snížení žaludeční kyselosti a zmírnění příznaků.

V případech, kdy konzervativní léčba nepřináší dostatečné zlepšení, může být zvážena chirurgická intervence, jako je fundoplikace, která posiluje svěrač mezi jícnem a žaludkem. Každý pacient by měl konzultovat s odborníkem a společně vybrat nejvhodnější přístup k léčbě GERD, který bude odpovídat jeho individuálním potřebám.