Jak bojovat se stresem?

08.12.2023

Spolehlivá a jednoduchá odpověď na otázku: ,,Jak nemít stres?’’ bohužel neexistuje.

Jak bojovat se stresem?

Každý z nás je jiný, má jiné problémy a je pro n ěj vhodné jeho vlastní řešení a zvolená cesta. Vyrovnat se se stresem není vůbec nic jednoduchého. Navíc je obecně známo, že dlouhodobý stres, deprese a úzkosti nás ničí fyzicky i mentálně a je nutné je v nerovném boji porazit! Jde přece o náš život, radost a příjemný pocit, který chceme zase najít.

Uvádíme zde pár tipů a rad, jak se uvolnit, jak se bránit stresu, případně jak se vyrovnat se stresem. 1. Relaxace - v tomto směru myslíme odpočinek těla, ale i mysli a duše. K relaxačnímu cvičení si pusťte meditační hudbu proti stresu a na pár minut se odstřihněte od veškerých problémů. Postupem času se může z této činnosti stát každodenní rituál.

2. Trávení času s těmi, které máte rádi - lidé, které milujete vám určitě dodají tu správnou energii a případně se pokusí pomoci vám s problémy, které vás tíží. 3. Spánek - naprostý základ pro regeneraci našeho těla i duše. Pokud máte se spánkem potíže, zkuste například meduňku lékařskou nebo mučenku. Pomoci může rovněž meditační hudba na spaní. 4. Pohyb - pravidelným sportem se do těla vyplaví endorfiny, což jsou hormony štěstí způsobující dobrou náladu a pocity štěstí. 5. Pobyt v přírodě - procházka na čerstvém vzduchu může trvat klidně jen půl hodiny, ale věřte, že dokáže s vaší psychikou dělat divy. Kromě toho pomůže našemu celkovému zdraví. 6. Psychoterapie – ta se dá jednoduše popsat jako sezení s odborníkem, který Vám pomůže a poradí co změnit a v jak jednotlivých situacích dělat. S jeho pomocí odbouráte staré zlozvyky a naučíte se orientovat ve své duši i v blízkém okolí.

To je pouze zlomek možných doporučení, jak na stres a nervozitu vyzrát přírozenou cestou. Ano i psychoterapii řadíme k přirozeným cestám. Nepotřebujete na ni žádanku ani poukaz od lékaře, jde jenom o Vaše rozhodnutí. V diskusi s odborníkem se posunete mnohonásobně rychleji a snadněji, než když se člověk ve spirálkách statečně cyklí sám.

Mezi dalšími možnostmi se doporučuje rozvíjet své záliby, pěstovat radosti a vytvořit si koníčky. Může to být třeba poslech oblíbené hudby, masáž, tanec, jóga nebo koníčky. Věnujte svůj volný čas přátelům, rodině či domácím mazlíčkům. Snažte se prostě dělat to, co vás baví a naplňuje a při čem se cítíte dobře. Uvědomte si ten pocit a v obtížných situacích se ho pokuste vybavit. Uvidíte, že se Vám časem začne objevovat úsměv na rtech výrazně častěji