Jak přežít podzim ve zdraví

23.10.2023

Jak přežít podzim ve zdraví

Přechod do podzimního období

Blížící se sezóna nachlazení a chřipky nás nabádá, abychom se připravili na zpevnění našeho imunitního systému. Přechod z letního do podzimního období nám ukazuje, že změny jsou nejen v krajině, ale také v našem zdraví. Příchod chladnějšího počasí může mít významný dopad na naši pohodu a celkový stav organismu.

Zatímco v létě jsme plní energie a optimismu, konzumujeme lehčí stravu a pravidelně se pohybujeme, s příchodem podzimu se situace mění. Nižší teploty, méně slunečního svitu a další faktory nás vystavují většímu riziku nachlazení a viróz. Klesající denní světlo může také ovlivnit naši náladu a způsobit proměny v našem imunitním systému.

Podzim je zkušebním obdobím pro naši imunitu, a proto je moudré připravit se na tuto výzvu včas. Nastal čas volit teplejší oblečení pro přicházející měsíce, dbát na stravu bohatou na různorodé vitamíny a minerály a nezanedbávat pohybovou aktivitu. Nemusíme se bát ani mírného otužování, které může výrazně posílit naši schopnost odolávat nemocem. Navíc, sbírání plodů podzimu, například šípků, může představovat prospěšný doplněk pro naše zdraví.

V boji proti sezónním onemocněním nám mohou nejvíce pomoci vitamíny C, E, D, β-karoten, selen a zinek.

Vitamín C (kyselina askorbová) představuje naši štítovou zbraň proti infekcím. Jeho úlohou je působit jako antioxidant a ochraňovat naše tělo před poškozením způsobeným volnými radikály. Dále je klíčový pro správný růst kostí, vazů a pokožky, a usnadňuje vstřebávání dalších důležitých živin, například železa. Jeho přirozeným zdrojem jsou především ovoce a zelenina.

Vitamín E je neodmyslitelným ochráncem buněk díky svým antioxidačním vlastnostem. Chrání buňky před účinky volných radikálů a stresu. Klíčové množství vitamínu E nalezneme v rostlinných olejích, ořeších, celozrnných produktech, vajíčkách a vnitřnostech.

Vitamín D podporuje imunitní procesy a zvyšuje odolnost proti virům a respiračním onemocněním. Jeho hlavním zdrojem je sluneční záření, jehož množství v podzimních a zimních měsících klesá. Proto je nesmírně důležité zařadit jej i do stravy. Vitamín D je obsažen v tučných rybách, vaječných žloutcích, játrech a mléčných produktech.