Kouření může zvyšovat lupus

06.10.2023

Všichni víme, že kouření zabíjí. Víme, že kouření způsobuje rakovinu plic.

Kouření může zvyšovat lupus

Všichni víme, že kouření zabíjí. Víme, že kouření způsobuje rakovinu plic. Musíme to vědět, píše se to na každé krabičce. Málo kdo se ale zabýval detaily nebo zamýšlel nad hlubším obsahem. Kdo už kouří, tak zpravidla musí, nemůže přestat. Jen málo z nás dokáže přestat kouřit pro své rozhodnutí. Musí k tomu najít někde uvnitř sebe opravdu velký důvod a obrovskou vnitřní sílu. Vyhledali jsme záznamy o provedených studiích z celého světa, jejichž výsledky byly veřejně publikovány. Věděli jste, že kouření může zhoršovat lupus?  

Výsledky nové studie svědčí o tom, že kouření zhoršuje stav při lupus erythematosus, což je autoimunitní onemocnění, které postihuje zejména ženy, a to zvláště Afričanky či Asiatky ve fertilním věku. 

Dr. Najeeb O. Gaussy s kolegy z University of New Mexico Science Center v Albuquerqe vyzpovídal 111 pacientů s tímto onemocněním v souvislosti s jejich kuřáckými návyky. Současní kuřáci měli vykazovali skoro o 50 procent horší stav než bývalí kuřáci anebo lidé, kteří nikdy nekouřili – a to i poté, co byly vzaty do úvahy další faktory, které ovlivňují závažnost onemocnění, jako spotřeba alkoholu, etnický původ, úroveň vzdělání a hladina příjmů.  

K lupus dochází, když imunitní systém člověka začne omylem napadat své vlastní tkáně. Pro toto onemocnění je charakteristický zánět a poškození různých tkání a orgánů po celém těle. Projevy mohou být různorodé, např. kožní vyrážky či artritida, mohou vést k poškození ledvin, srdce, plic i mozku, a to v různém stupni. Úspěšná léčba není podle lékařů známa. 

The Journal of Rheumatology 2003;30:1215-1221