Kvasinková infekce

20.07.2023

Vaginální kvasinková infekce, známá také jako kandidóza, je běžným zdravotním problémem postihujícím mnoho žen.

Kvasinková infekce

Vaginální kvasinková infekce, známá také jako kandidóza, je běžným zdravotním problémem postihujícím mnoho žen. Tento stav je způsoben nerovnováhou v přirozené mikroflóře vagíny, která umožňuje nadměrný růst kvasinek Candida. V tomto odborném článku se podíváme na příčiny, symptomy a metody léčby vaginální kvasinkové infekce.

Příčiny vaginální kvasinkové infekce:
Hlavní příčinou vaginální kvasinkové infekce je přemnožení kvasinek Candida v vagíně. Tyto kvasinky jsou běžně přítomny v normální mikroflóře vagíny, spolu s dalšími bakteriemi. Nicméně, různé faktory mohou narušit rovnováhu této mikroflóry a vést ke kvasinkové infekci. Mezi tyto faktory patří:
1. Antibiotika: Užívání antibiotik může narušit přirozenou rovnováhu mikroorganismů v těle, což umožňuje nadměrný růst kvasinek Candida.
2. Hormonální změny: Hormonální změny během těhotenství, menstruačního cyklu, přechodu nebo užívání hormonální antikoncepce mohou přispět k vzniku kvasinkové infekce.
3. Slabý imunitní systém: Osoby s oslabeným imunitním systémem, například v důsledku nemoci, stresu nebo užívání imunosupresivních léků, jsou náchylnější k vaginálním kvasinkovým infekcím.
4. Diabetes: Vysoká hladina cukru v krvi u osob s diabetem může poskytnout živnou půdu pro růst kvasinek Candida.

Symptomy vaginální kvasinkové infekce:
Příznaky vaginální kvasinkové infekce se mohou lišit u jednotlivých žen, ale zahrnují následující symptomy:
1. Svědění a podráždění v oblasti vagíny a vulvy.
2. Pálení nebo bolest při močení nebo při pohlavním styku.
3. Zvýšený vaginální výtok, který je obvykle bílý, sýrovitý a bez zápachu.

Léčba vaginální kvasinkové infekce:
Léčba vaginální kvasinkové infekce se obvykle provádí pomocí antimykotických léků, které potlačují růst kvasinek Candida. Tyto léky jsou dostupné ve formě vaginálních krémů, tablet nebo čípků. Je důležité dodržovat pokyny lékaře nebo balení léku a dokončit plný průběh léčby, i když symptomy zmizí dříve. V některých případech může lékař předepsat perorální antifungální léky.

Prevence vaginální kvasinkové infekce:
Prevence vaginální kvasinkové infekce zahrnuje několik opatření:
1. Udržujte intimní oblast čistou a suchou. Používejte jemné čisticí prostředky a vyhněte se nadměrnému používání parfémovaných výrobků.
2. Nosíte volnější, prodyšné spodní prádlo vyrobené z přírodních materiálů, jako je bavlna, které pomáhá udržovat suchost.
3. Vyhněte se používání parfémovaných vložek nebo tamponů, které mohou dráždit vagínu.
4. Udržujte zdravý životní styl, včetně vyvážené stravy, dostatečné hydratace a posilování imunitního systému.

Vaginální kvasinková infekce je častým gynekologickým problémem, který může způsobovat nepříjemné příznaky. Je důležité vyhledat lékařskou pomoc, pokud se objeví příznaky infekce, a dodržovat předepsanou léčbu. Dodržování prevenčních opatření může pomoci minimalizovat riziko opakovaných vaginálních kvasinkových infekcí a udržet vaginální mikroflóru v rovnováze.