Léky a vznik cukrovky

09.09.2023

Léky, které mohou vést k rozvoji cukrovky jako nežádoucího vedlejšího účinku.

Léky a vznik cukrovky

Kortikosteroidy jsou často používány k léčbě zánětů a alergických reakcí, u dlouhodobých chronických stavů, při léčbě astmatu a alergií. Jejich cílem je obvykle zklidnit nežádoucí nebo nepřiměřenou reakci těla. Dlouhodobě a ve velkých dávkách jsou užívány například po transplantaci.

Antipsychotika jsou léky, které jsou používány k léčbě poruch nálady, ke zmírnění stavu úzkosti, strachu a panických atak. Mohou také zvyšovat hladinu cukru v krvi a zvyšovat riziko vzniku cukrovky.

Diuretika jsou často předepisována k léčbě vysokého krevního tlaku a srdečního selhání. Jejich cílem je zabránit zadržování tekutin v těle a odvodnění. Mohou však také ovlivňovat hladinu cukru v krvi a způsobovat vznik nebo zhoršení cukrovky.

Statiny jsou používány k snižování hladiny cholesterolu v krvi a k prevenci srdečních chorob. Některé studie ukázaly, že mohou zvyšovat riziko vzniku cukrovky nebo ji zhoršovat u lidí, kteří se již s tímto chronickým onemocněním léčí.

Beta blokátory jsou předepisovány k léčbě vysokého krevního tlaku, srdečních chorob a migrén. Mohou však také ovlivňovat hladinu cukru v krvi a zhoršovat cukrovku.

Rovnováhu v lidském těle a vyrovnanou glykemickou křivku zajišťují 2 hormony – Inzulín a glukagon. Díky inzulinu mohou buňky těla přijímat cukr z krve a používat ho jako zdroj energie. Pokud beta buňky nejsou schopny produkovat dostatek inzulinu nebo jsou poškozené, může to vést k cukrovce Typu 1.

U cukrovky II. typu, která je většinou způsobena nadváhou a obezitou, může být slinivka náchylná k vyčerpání v důsledku vysoké produkce inzulínu kvůli velkému množství rychlých cukrů ve stravě. Proto u většiny pacientů, na začátku nemoci, v její rané fázi, je dostatečným opatřením režimová změna a nízkosacharidová dieta. Dostatečné množství tekutin a vhodně zvolené složení stravy obvykle může stabilizovat glykemickou křivku na dlouhou dobu.

V každém případě při dlouhodobém užívání výše zmíněných léků je vhodné sledovat svoji hladinu cukru v krvi. Pokud se objeví problémy s glykemií a s cukrem, je důležité o nich vědět! Každý pacient se s tím naučí pracovat a když si zvykne na nový režim, může žít dlouho a spokojeně.