Proč je důležité očkování planých neštovic

30.05.2023

Očkování proti planým neštovicím je důležitou strategií v prevenci tohoto virového onemocnění, které může být velmi nebezpečné.

Proč je důležité očkování planých neštovic
Očkování proti planým neštovicím je účinnou metodou prevence tohoto onemocnění. Vakcína proti planým neštovicím obsahuje oslabený živý virus varicella-zoster, který stimuluje imunitní systém k tvorbě protilátek. Tím se zajišťuje ochrana proti infekci nebo zmírnění průběhu onemocnění u očkovaného jedince

Očkování proti planým neštovicím má několik přínosů. Hlavním cílem očkování je zabránit výskytu závažných komplikací spojených s planými neštovicemi, jako jsou bakteriální infekce kůže, plic nebo mozkové záněty. Očkování také snižuje riziko hospitalizace a úmrtí spojených s tímto onemocněním.

Efektivita očkování proti planým neštovicím je vysoká. Vakcína poskytuje vysokou úroveň imunitní ochrany a snižuje pravděpodobnost vzniku symptomatických nebo závažných forem planých neštovic. Přestože se u očkovaných jedinců mohou vyskytnout případy mírného onemocnění, průběh je obvykle mnohem mírnější a komplikace jsou vzácné.

Toto očkování m je obvykle součástí plánů očkování v dětském věku. Dvou dávkové očkování se obvykle provádí v předškolním věku, s první dávkou kolem 12-15 měsíců a druhou dávkou mezi 4. a 6. rokem života. Dospělí, kteří nebyli očkováni v dětství, by měli zvážit očkování, zejména pokud neměli plané neštovice v minulosti. Očkování proti planým neštovicím je bezpečné a dobře snášené. Vedlejší účinky jsou obvykle mírné a přechodné, jako je zarudnutí nebo mírná bolest na místě vpichu. Vzácně se mohou vyskytnout závažnější vedlejší účinky, ale jejich výskyt je velmi nízký.

Očkování proti planým neštovicím je důležitým krokem v prevenci tohoto virového onemocnění. Poskytuje ochranu před závažnými komplikacemi a snižuje výskyt hospitalizace a úmrtí spojených s planými neštovicemi. Očkování je obvykle součástí plánů očkování v dětském věku, ale i dospělí by měli zvážit očkování, zejména pokud neměli plané neštovice v minulosti. Je to bezpečná a efektivní metoda, která pomáhá udržovat populaci zdravou a chrání jednotlivce před touto infekční nemocí.