Psychoterapie jako dárek - jak ji věnovat, jak ji přijmout, jak si o ni říct

18.12.2023

Vymýšlení dárků k různým příležitostem, a to hned několikrát do roka může být náročné až stresující.

Psychoterapie jako dárek - jak ji věnovat, jak ji přijmout, jak si o ni říct

Z původně milé kratochvíle - jak potěšit druhého - se v hlavě darujícího roztáčí kolotoč pochybností o tom, co vybrat, jestli to bude dost dobré, zda to dotyčný už nemá apod.

Stejně nepříjemně se může cítit člověk na opačné straně, který je před dnem D neustále tázán, co by si přál…

Posledních pár let dostáváme od života pořádně naloženo a řetězec špatných zpráv o dnešním světě, zdá se, nebere konce.

Proto také stále více lidí zvažuje či dokonce zkouší psychoterapii, aby to ustáli. Výzkumy ale ukazují, že většina pomoc vyhledá až ve chvíli, kdy už je na pokraji zhroucení. Jaké by to asi bylo mít v rukou poukaz na sezení, které pomůže neprožívat to všechno úplně sám?

Naštěstí existuje možnost přesně tohle někomu dát, nebo o to požádat. 

Darovat terapii nemusí být tak těžké, jak se zdá

Jestliže jste se rozhodli věnovat poukaz na sezení někomu, kdo na terapii zatím nechodí a možná o tom ani neuvažuje, a tudíž si o něj sám neřekl, vyvstává před vámi výzva, jak to udělat, abyste ho neuvedli do rozpaků.

Nejlepší způsob, jak to provést citlivě a diskrétně, je předat zavřenou obálku, na kterou můžete napsat jednoduchý a krátký vzkaz, třeba: Použij v případě potřeby / Když ti bude nejhůř / Z lásky / Mám tě rád/a a pod to připojit třeba symbol srdíčka.

Dáváte tím najevo, že vám na tomto člověku záleží, ale zároveň ho takovým gestem nevybízíte k žádné reakci. Není potřeba to nijak komentovat, natož se později ptát, zda už byl poukaz využitý, jaké to bylo a jestli to pomohlo.

Ponechte obdarovaného a poukaz sami sobě s vědomím, že jste udělali, co jste považovali za správné. Třeba přijde chvíle, kdy se vám dotyčný sám svěří, jak to dopadlo.

Přijímání dárku, o který jste nestáli

Právě jste dostali poukaz na terapii. Někdo z vašich blízkých tedy věří, že potřebujete odbornou pomoc. Jak vám je?

Pokud nemáte s terapií žádné zkušenosti, možná jste zaskočení, což je úplně normální. Většina lidí na zmínku o duševní pomoci reaguje nejdřív negativně, protože s psychoterapií bylo dlouho spojené společenské stigma, které do jisté míry v některých z nás přetrvává. Takže pokud o sobě smýšlíme jako o zdravém, „normálním" člověku, může nás takový návrh urazit, nebo nám dokonce ublížit.

Co když vám ale terapie:

1. ...může zachránit vztah?

Ten, od koho poukaz máte, se vám totiž snaží říct něco, co se mu těžko dává do slov.

Možná už sám chodí na terapii a věnuje spoustu energie tomu, aby byl váš vztah lepší. Pracuje na sobě a zároveň se snaží pochopit i vás. Poukaz na terapii potom může být takovou pozvánkou, abyste ho na téhle cestě doprovodili a šli po ní alespoň chvíli společně.

2. ...může pomoct s něčím, co byste vůbec nečekali?

Zajít si k odborníkovi na duši může být znejisťující a vyvolávat obavy. Psychoterapeut však nerozdává diagnózy a nerozkazuje, co musíte nebo nesmíte dělat, natož aby vás poslal a zavřel někam, kde nechcete být.

Terapie je léčebný proces, do kterého vstupujete a setrváváte v něm dobrovolně, stejně jako z něj můžete kdykoliv odejít. Jde o rozhovor, ve kterém můžete otevřeně sdílet všechno, co jste třeba nikomu neřekli, protože jste se styděli, nebo se báli nepochopení či odsouzení.

A právě toto bezpečné prostředí, které vám terapeut vytváří, a upřímnost, k níž vybízí, může odhalit skryté příčiny vašich potíží a přinést velkou úlevu.

3. ...přijde nečekaně vhod?

Jestli nás poslední roky něco naučily, pak že vůbec netušíme, co si pro nás život nachystá za překvapení. Možná vám teď návštěva terapeuta připadá nepředstavitelná, ale nikdy nevíte, kdy může přijít vhod. A přinejhorším poukázku prostě nepoužijete, nebo ji pošlete dál - někomu, kdo ji ocení víc.

Já bych rád… k terapeutovi

Proč a jak to tentokrát sobě i druhým usnadnit a požádat o dárek, který más smysl…

1. Už nějakou dobu na terapii chodíte a jste připraveni o tom někomu říct.

Došli jste do bodu, kdy chcete svůj pokrok sdílet s někým z rodiny nebo přátel a nevíte, jak na to? Tohle může být ta pravá chvíle a způsob, jak jít s pravdou ven.

2. Psychoterapie je pro vás moc drahá.

Ještě studujete, berete jen mateřskou nebo jste přišli o práci? Psychoterapie může být nápad na dárek, který na rozdíl od dalších ponožek nebo svíčky opravdu potřebujete. Vám se uleví (finančně i psychicky) a někomu, kdo vás má rád, tím zase vytrhnete veliký trn z paty!

3. Nevíte, co si pod stromeček či k narozeninám přát.

Do knihovny už se vám víc knih nevejde a v koupelně máte zásobu šamponů, sprchových gelů a krémů nejmíň na rok, takže co chtít dál, abyste darujícího nezruinovali a sobě dopřáli něco smysluplného? Proč konečně nezkusit tu terapii, o které se teď všude mluví? Můžete to pojmout jako zajímavý experiment, jiný typ zážitku, který vám  dosud ve sbírce chybí. Nebudou z toho sice fotky na Instagram, ale třeba si něco uvědomíte, poznáte nějakou část své osobnosti, nebo se necháte inspirovat k potřebné změně ve svém životě, a to vám přinese větší satisfakci než tisíce lajků.