Rakovinou onemocní zhruba každý třetí Čech

10.04.2024

Každý čtvrtý nemocný na rakovinu zemře. Většinovým důvodem úmrtí je fakt, že se o nemoci nedozvěděl dříve.

Rakovinou onemocní  zhruba každý třetí Čech

V Česku žije přes půl milionu lidí, kteří měli či mají rakovinu, a stále jich přibývá. Česká onkologická společnost začala mapovat, zda kapacity po léčbu jsou dostatečné, nebo se musejí pracoviště vybavit dalšími přístroji a personálem, řekla to předsedkyně společnosti docentka Jana Prausová. Ze 14 regionů nemá své komplexní onkologické centrum jen Karlovarský kraj. Tamní pacienti se rozdělují mezi centra v krajích Plzeňském, Ústeckém a Praze. 

 

Počet komplexních onkologických center by se podle Prausové měnit neměl. Centra by ale měla začít více spolupracovat s regionálními pracovišti. „Menší onkologie jsou velice potřeba. Konat by se měly společné semináře, společné indikace. Jde o to, aby se biologická léčba dostala ke všem pacientům, kteří ji potřebují. Tím, že malá místní pracoviště budou pacienty konzultovat a správně předávat do komplexních center,“ řekla Prausová. česká onkologická společnost zveřejnila na svém webu interaktivní mapu zařízení podílejících se na péči o onkologického pacienta.

 

Chystaná koncepce onkologické péče počítá se specializací některých center na vzácnější nádory, například neuroendokrinní, jež má relativně málo lidí. Pacienti se tak soustředí na pracovišti, kde mají s léčením jejich nemoci nejvíc zkušeností.

 

Co se týče úrovně léčby, může podle Prausové Česku závidět celý svět. „Naši pacienti dostávají veškerou dostupnou léčbu, která ve světě existuje, a to v jakékoli linii léčby. Navíc to dostávají zadarmo. To v jiných státech vůbec není běžné,“ řekla.

 

Ženy v zemích s nižšími příjmy mají o 50 procent nižší pravděpodobnost diagnózy, než ženy v zemích s vyššími příjmy. To je vystavuje „mnohem vyššímu riziku úmrtí na toto onemocnění v důsledku pozdní diagnózy a nedostatečného přístupu ke kvalitní léčbě“, uvedla Isabelle Soerjomataramová, zástupkyně vedoucího oddělení Mezinárodní agentury pro výzkum rakoviny (IARC).

 

Preventivní screeningové programy, hrazené z fondů zdravotních pojišťoven jsou zde:

https://www.onconet.cz/index.php?pg=data-projekty--onkologicka-prevence

 

Prausová z České onkologické společnosti vidí největší riziko v tom, že řada lidí s nádorem přijde pozdě, a to i na preventivní screeningové vyšetření. „Je to otázka prevence a zodpovědnosti k vlastnímu zdraví. To se Češi budou muset ještě naučit,“ dodala.

 

ANO, prevence a zodpovědnost! I my na našem portálu Doktor.cz chceme Čechům pomáhat, aby to pochopili. Milí Češi, je to váš život, vaše zdraví, vaše možnosti i rizika.

 

Nabídku našich domácích diagnostických testů budeme rozšiřovat. První krok ke kontrole můžete udělat sami v klidu a doma. Výsledek Vám pomůžeme analyzovat, případně Vám vyhledáme lékaře.

 

Aktuálně Vám nabízíme jednoduchý test pro domácí použití na odhalení rizika vzniku rakoviny. Vezměte kontrolu nad svým životem do svých rukou.