Super potraviny na chladné dny

23.10.2023

Super potraviny na chladné dny

Zdravá strava pro posílení imunity

Jedním z nejefektivnějších přístupů k posílení obranyschopnosti je volba zdravé stravy a začlenění potravin do našeho jídelníčku, které aktivně podporují imunitu. Zde je seznam potravin, které můžeme zvážit:

  • Papriky: Červené papriky jsou bohatým zdrojem vitaminu C, překonávají dokonce i citrusy. Lze je snadno integrovat do naší každodenní stravy, například do salátů nebo s humusem.
  • Citrusové plody: Pokud preferujete jinou možnost než papriky, můžete začlenit do jídelníčku různé citrusové plody, jako jsou grapefruity, pomeranče a klementinky. Tyto ovoce jsou bohatým zdrojem vitaminu C, který posiluje odolnost těla proti chřipce.
  • Česnek: Česnek obsahuje selen, který má pozitivní vliv na imunitní systém. Mimo to je také oblíbenou přísadou do jídel. Pokud vám jeho chuť nevadí, můžete ho používat častěji, třeba přidáním do omáček nebo pokrájením do pokrmů.
  • Vývar: Kvalitní vývar z kostí může být efektivním spojencem v boji proti infekcím. Má mnoho léčivých vlastností a může pozitivně ovlivnit imunitní systém. Ideálně by měl obsahovat i zeleninu pro zvýšení obsahu živin a vitaminů.
  • Mandle: Mandle jsou ořechem, který obsahuje látky přispívající k prevenci onemocnění a ochraně těla před infekcemi. Jsou výživnou svačinou a mohou být součástí zdravé stravy.
  • Brokolice: Brokolice může obsahovat vitamin A, vitamin C a antioxidant glutathion, který chrání buněčné složky. I když nemá mnoho příznivců, má mnoho zdravotních benefitů.
  • Jogurt: Jogurt obsahuje prospěšné bakterie, které bojují proti nepříznivým mikroorganismům. Obsahuje také živé kultury, které působí jako probiotikum, důležité pro zdravý život.
  • Špenát: Tato zelená listová zelenina je bohatá na železo, folát, vlákninu, antioxidanty a vitamin C. Skvěle se hodí do různých pokrmů, od salátů po smoothies a přílohy k masu.

Má smysl upřednostnit konzumaci celozrnných potravin, vaření z nepřepracovaných surovin a minimalizaci příjmu zpracovaných potravin. I když mohou být zpracované potraviny lákavé, často jim chybí důležité živiny, které jsou klíčové pro posílení imunity. Přidání čerstvého ovoce a zeleniny do jídelníčku, například jako chutné svačiny, je krokem správným směrem. Rovněž zahrnutí hub, ryb, měkkýšů a fermentovaných pokrmů může mít prospěšný vliv.

Stojí za to experimentovat s bylinkami a kořením, a rovněž volit šetrnější metody vaření, které uchovávají cenné živiny podporující imunitu. Například vaření v páře může být vhodnou alternativou. Dlouhým vařením, smažením a pečením může dojít k ztrátě vitamínů C, D, A, E a K, stejně jako minerálů jako jsou draslík, hořčík, sodík a vápník.

V případě, že některé potraviny nebo koření nejsou vaším favoritem, můžete uvažovat o používání doplňků stravy. I když to není stejné jako přírodní forma, stále může být lepší než nedostatek podpory pro imunitu.