WHO očekává 77procentní nárůst případů rakoviny do roku 2050

08.04.2024

Mezinárodní agentura pro výzkum rakoviny (IARC), která působí při Světové zdravotnické organizaci (WHO) uvedla, že v roce 2022 došlo ve světě k 20 milionům nových diagnóz rakoviny. 

WHO očekává 77procentní nárůst případů rakoviny do roku 2050

 

Za očekávaným nárůstem případů rakoviny jsou podle IARC mimo jiné celkový růst počtu obyvatel a také skutečnost, že se lidé dožívají stále vyššího věku a rizika spojená se změnou životního stylu.

Rádi bychom k tomuto údaji uvedli, že možnosti diagnostiky a lékařské péče jsou v různých částech světa velmi odlišné. Navíc sběr statistických dat a celosvětová evidence těchto stavů nejsou centrálně nastaveny a řízeny. Proto s tím pracujme tak, že WHO je mezinárodní uznávaná celosvětová organizace, která se zabývá zdravotnickými otázkami a má nejlepší možná data pro analýzy, vyhodnocení a stanovení prognóz nebo odborných varování.

WHO také uvedla, že počet případů diagnostikované rakoviny do roku 2050 poroste o 77 procent, tzn. že na více než 35 milionů pozitivních diagnóz. Nárůst však nebude rovnoměrný, v chudších zemích bude činit dokonce 142 procent. Informuje o tom britský deník The Guardian. Ve státech, kde není tak dobře rozvinutý zdravotnický systém a možnosti diagnostiky jsou omezené, téměř není možná cesta, jak odhalí nádorové bujení v těle včas.

„Dopad tohoto nárůstu se v jednotlivých zemích neprojeví rovnoměrně,“ uvedl Freddie Bray, vedoucí oddělení IARC pro sledování rakoviny.  

Naprosto zásadní roli při léčbě rakoviny bude mít včasná diagnostika a vyspělost a dostupnost diagnostických metod. „Ti, kteří mají nejméně prostředků na zvládání nádorových onemocnění, .  ponesou hlavní tíhu celosvětové zátěže rakovinou,“ dodal podle britského deníku Bray.

 

Rakovinou během svého života onemocní zhruba každý pátý člověk a nejčastějšími diagnózami jsou přitom rakovina plic a prsu, upozornila dále IARC. Každý devátý muž a každá dvanáctá žena na rakovinu zemře. Včasná diagnostika a následná lékařská péče má smysl. Věnujte pozornost svému zdraví. Nedopusťte, aby strach ovládal vaše kroky. Ať ty směřují k tomu, abyste se dožili spokojeného aktivního stáří.

Včasné odhalení nemoci zvyšuje naději pacienta na úplné vyléčení. Proto jsme zahrnuli do našeho programu domácích diagnostických testů i velmi snadný test na odhalení rizika vzniku rakoviny v jejím počátku.

Čím dříve člověk zjistí problém, tím snadněji ho může vyřešit. Pomáháme Vám na cestě ke zdraví, k tomu, abyste se cítili lépe.