Doktor.cz > Slovník pojmů > Basaliom

Basaliom

obecný popis basaliomu

Basaliom nejčastější typ rakoviny kůže. Jde o nádor normálních kožních buněk, který spadá do speciální kategorie polozhoubných nádorů. Jako takový totiž netvoří metastázy, ale je velmi agresivní a ničí tkáň okolo svého ložiska. Jeho bujení nezastaví ani kost. Proto nejúspěšnější léčbou je včasné odstanění nádoru.

Je způsoben z velké části slunečním zářením, jehož UV složka mění vlastnosti kožních buněk a také závisí na dědičnosti. Je prokázáno, že na projevení této rakoviny má určitý vliv i styk kůže s arzenem (týká se to hlavně pracovních podmínek).

Příznaky basaliomu

Tento nádor se nejprve objeví jako hrbolek na kůži, následně může vyapdat jako nebolestivý vřed na kůži. Můži i nemusí mít zbarvení, postupně se zvětšuje.

Prevence basaliomu

Je třeba se vyhýbat slunečním paprskům, soláriím, používat opalovací krém a vyhýbat se produktům s obsahem arzenu.

Léčba basaliomu

Nejdůležitejším krokem léčby je chirurgické odstranění zhoubného ložiska. Spolu s ním se odstraňuje i proužek zdravé tkáně okolo, aby se zajistilo důkladné odstanění rakovinných buněk.

Diagnostika basaliomu

Dermatolog používá k diagnostice basaliomu dermatoskop. Může se odebrat malý vzorek tkáně (biopsie) a následný laboratorní histologický rozbor určí, zda jde o zhoubný úkaz.

Samoléčba - jak si pomoci sám?

Člověk by se neměl vystavovat nadměrnému přímému slunci. Vhodné je používat opalovací krémy s vyšším ochraným faktorem.


Zavřít

Úprava slovníkového výrazu?

Pokud jste našli chybu nebo máte jiný postřeh, můžete ho napsat sem.

Návrhy na úpravu prověříme. Nechte nám na sebe email, dáme vám vědět jak to dopadlo.