Doktor.cz > Slovník pojmů > Celulitida

Celulitida

Obecný popis celulitidy

Celulitida je spíše estetickým než zdravotním problémem. Biologickým podkladem “pomerančové kůže” je zvětšovaní tukových buněk v podkoží a jejich tlačení proti kůži. To má za následek vznik nevzhledných ďolíků. Celulitida se objevuje hlavně na hýždích a stehnech (primární obalsti ukládání tuku u žen). V oblasti s celilitidou je omezený průtok lymfy a krve.

Na vznik celulitidy má velkou roli genetika, sedavý životní styl, věk, nadváha a hormonální změny.

Ženy jsou postiženy celulitidou častěji než muži. Jednak je to kvůli tomu, že mají ženy celkově větší procento tuku v těle z existenčních a biologických důvodů a za druhé mají v rizikových oblasteh tenčí kůži než muži. Vliv na celulitidu má i hormonální antikoncepce, jelikož obsahuje ženský hormon estrogen, který má v konečném důledku vliv na zadržování tekutiny v tkáních.

Příznaky

Nejčastěji je postižena kůže dolní poloviny těla, je však možné objevení celulitidy i na jiných částech těla. Celulitida je dobře viditělná od pohledu, jeví se jako drobné nerovnosti na povrchu kůže.

Prevence

Předejít vzniku celulitidy jde do určité míry zdravým a kaloricky přiměřeným jídelníčkem s dostatečným množstvím čerstvé zeleniny. Je potřeba dodržovat dostatečný pitný režim, omezit kouření. Vhodné je i omezení pití kávy a kofeinových nápojů (energy drinky atd.) a omezení stresu. Pro rozproudění lymfatického oběhu je velmi efektivní intenzivní cvičení, například posilování či dynamické cviky jako angličáky.

Léčba a odstranění celulitidy

K odstranění celulitidy je důležité podpořit látkovou výměnu, která díky tlaku tuku na kůže je omezená. K tomuto se hojně využívá lymfodrednáž, což je masáž která podporuje lymfatický oběh. Kavitace je další metodou, která bojuje proti celulitidě. Funguje na principu ultrazvuku. Ten rozbije membránu tukových buněk.

Samoléčba - jak si pomoci sám?

Nejlepší je předejít vzniku celulitidy, to znamená dodržování zdravého životního stylu a mít dostatek pohybu. Je důležité o sebe celkově pečovat, může pomoci aplikace tělových mlék, díky kterým se stane kůže alespoň trochu pevnější a nebude jevit následky únavy.


korektivní dermatologie, dermatologie, kryolipolýza, kavitace, lymfodrenáž


Zavřít

Úprava slovníkového výrazu?

Pokud jste našli chybu nebo máte jiný postřeh, můžete ho napsat sem.

Návrhy na úpravu prověříme. Nechte nám na sebe email, dáme vám vědět jak to dopadlo.