Doktor.cz > Slovník pojmů > Dupuytrenova kontraktura

Dupuytrenova kontraktura

Obecný popis

Dupuytrenova kontraktura neboli fibromatóza palmární fascie je onemocnění ruky, charakterizované tvorbou podkožních uzlů a kontrahujících pruhů v dlani a na prstech. Časem dochází až k funkčnímu postižení ruky. V dnešní době není známá příčina tohoto onemocnění, ale předpokládá se, že jde o genetické onemocnění, které může být doprovázno onemocněními jater, cukrovku nebo epilepsií.

Příznaky

Mezi nejjednoznačnější příznaky patří podkožní vazivové uzle na úrovni dlaně nebo prstů. Dochází ke kontraktuře, neboli ohnutí v kloubu, které znemožňuje úplné natažení celé dlaně.

Prevence

V současné době bohužel není žádný způsob prevence, jelikož není dobře známá příčina onemocnění.

Léčba

Existuje léčba konzervativní a chirurgická. Konzervativní léčba se provádí vpichy kolagenázy do oblasti kontraktury, která je v následujících 24hodinách poničená a následně se provede manuální natažení prstů a dojde k úplnému povolení fascie. Toto řešení je však finančně náročné a přistupuje se tedy k léčbě chirurgické. Je provedena incise na dani v oblasti uzlu a následně je uzel odstraněn. Může být odstraněna i část fascie, není však možné ji odstranit úplně a je tedy vždy riziko návratu onemocnění. Po operaci je velice důležitá rehabilitace, aby nedošlo k příliš velkému zjizvení tkáně a byla obnovena funkce ruky v co největším rozsahu.

Diagnostika

Diagnostiku je snadné provést na základě specifických projevů tohoto onemocnění tzn.: vazivové uzle či pruhy v oblasti dlaně či prstů.

Nejčastěji se onemocnění objevuje u mužů kolem 50. roku věku, u žen se vyskytuje podstatně méně a spíše kolem 60.roku.

Samoléčba

V počátečních stadiích lze nosit dlahu, aby se oddálilo ohnutí v kloubu, ale toto řešení je pouze dočasné a v pozdějším stádiu je lepší vyhledat chirurgickou léčbu pro obnovení funkce ruky.

Zdroje 

https://cs.wikipedia.org/wiki/Dupuytrenova_kontraktura

klíčová slova: plastická chirurgie


Zavřít

Úprava slovníkového výrazu?

Pokud jste našli chybu nebo máte jiný postřeh, můžete ho napsat sem.

Návrhy na úpravu prověříme. Nechte nám na sebe email, dáme vám vědět jak to dopadlo.