Doktor.cz > Slovník pojmů > Facelift

Facelift

Obecný popis zákroku

Facelift je plastická operace obličeje, která má za výsledek redukci vrásek a obnovení napnutí kůže. Velice důležité je vhodné načasování operace, tak aby kůže již částečně ztratila svou pružnost a nedošlo poté brzy k obnově vrásek, ale zároveň aby pleť byla dost pružná na to, aby s ní šlo pracovat. Vhodné je operaci podstoupit kolem 40. až 60. roku, ale samozřejmě kvalita pleti je velice individuální a je vhodné načasování nejprve konzultovat s plastickým chirurgem. Operaci je možné kombinovat s dalšími úpravami jako je blefaroplastika (plastická operace očí) nebo neck-lift (plastická operace krku). V případě že změny na obličeji nejsou zatím příliš rozsáhle, je možné podstoupit miniinvazivní omlazující procedury obličeje, při kterých jsou vrásky redukovány různými výplněmi, npř.: kyselinou hyaluronovou.

Indikace s operaci

Operace je vhodná jak pro ženy tak pro muže ve středním a vyšším věku. Indikací k operaci je větší povolení kůže v oblasti obličeje a krku, které se nejvíce projeví na tvářích a v oblasti pod bradou. Podmínkou pro operaci je dobrý zdravotní stav.

Prevence

Stejně tak jako u všech projevů stárnutí není mnoho způsobů, jak tomuto jevu zabránit. Vhodné je dlouhodobě pečovat o pleť a snažit se dodržovat zdravý životní styl.

Léčba

Facelift se provádí v celkové anestezii nebo v analgosedaci a trvá 1,5 až 3 hodiny. Incize začíná ve vlasové části, pokračuje po rozhraní tváře a ucha, stočí se za ucho a poté opět pokračuje do vlasové části. Kůže se opatrně oddělí od pod ní ležících struktur, aby ji bylo možné posunout a napnout. K déle trvajícímu efektu se vypíná i podkožní svalově vazivový aparát. Po posunu vypnuté kůže je její přebytečná část odstraněna. Po operaci je nutné mít pevný obvaz kolem hlavy, krku a v oblasti posunu kůže, aby nedocházelo k hromadění tekutin v podkoží, což by komplikovalo hojení. Po zákroku se často vyskytuje snížená citlivost kůže, která by se měla v řádech měsíců obnovit. Mohou se vyskytovat i otoky a podlitiny. Jizvy jsou po tomto zákroku velice nenápadné, jedinou nevýhodou je u mužů posun linie vousů k uchu. Výsledek operace trvá několik let.

Diagnostika

Vhodné načasování pro facelifut pomůže určit plastický chirurg, který zhodnotí kvalitu Vaši pleti a tím i efektivitu výkonu.


Zavřít

Úprava slovníkového výrazu?

Pokud jste našli chybu nebo máte jiný postřeh, můžete ho napsat sem.

Návrhy na úpravu prověříme. Nechte nám na sebe email, dáme vám vědět jak to dopadlo.