Doktor.cz > Slovník pojmů > Labioplastika

Labioplastika

Obecný popis labioplastiky 

Labioplastika je operace týkající se ženských intimních partií. Umožňuje úpravu velikosti a tvaru malých nebo velkých stydkých pysků. Jejich nevhodné tvarování může působit potíže nejen v intimním životě, ale i při sportu nebo hygieně a samozřejmě může mít neblahý vliv na sebevědomí ženy.

Indikace k operaci

Hlavní indikací k operaci by měla být nespokojenost ženy s tvarem svých stydkých pysků a vyskytující se problémy s pohodlím při sportu nebo výběru spodního prádla.

Velké stydké pysky by měly překrývat ty malé, avšak je úplně normální, když se vyskytnou malé variace v těchto velikostech, které nepůsobí žádné potíže.

Variace jsou dány buď geneticky a jsou tak vrozené, nebo se objevují až s postupem času, kdy dochází k atrofii tkání a kůže se stává méně pružnou. Tyto jevy se mohou objevit i po porodech.

Operace

Velikost malých stydkých pysků je možné snadno upravit chirurgickým řešením, při kterém dojde k odstranění přebytečné tkáně. Operace se většinou provádí v celkové anestezii, ale je možné využít i té lokální. Po operaci je nutné dbát na pečlivou hygienu, jelikož vhledem k lokalizaci je možný výskyt infekce. Jizvy jsou po úplném zahojení velice nepatrné. Zákrok může mít dočasný vliv na citlivost, ta však bývá obnovena nebo dokonce zlepšena do několika týdnů.

V případě velkých stydkých pysků je možné upravit jejich plnost pomocí kyseliny hyaluronové, která jim dodá objem.

Diagnostika

Nejlepším diagnostickým prostředkem je spokojenost a pohodlí ženy.

klíčová slova: plastická chirurgie


Zavřít

Úprava slovníkového výrazu?

Pokud jste našli chybu nebo máte jiný postřeh, můžete ho napsat sem.

Návrhy na úpravu prověříme. Nechte nám na sebe email, dáme vám vědět jak to dopadlo.