Doktor.cz > Slovník pojmů > Liposukce

Liposukce

Obecný popis liposukce

Liposukce je estetický chirurgický výkon, při kterém je odstraněn přebytečný podkožní tuk z problémových partií jako jsou břicho, boky, stehna a tuk se z těchto míst nedaří odstranit cvičením nebo dietou. Liposukci je možné použít i na oblasti krku a obličeje. Díky tomuto zákroku je možné zaoblit nebo naopak vykonturovat křivky. Odsátý tuk lze poté dále využít pro zvětšení jiných částí těla, to se pak však jedná už o jiný zákrok.

Indikace k operaci

Liposukce je vhodná pro lidi, které trápí podkožní tuk nahromaděný v problémových partiích a nedaří se jim se ho zbavit cvičením nebo dietou. Výkon je nejvhodnější pro klienty, jež mají pevnou nepoškozenou kůži a v dané oblasti jim nebyly dříve prováděny jiné výkony, které by mohly mít za následek zjizvení tkáně. Po 40. roce klesá elasticita kůže a výsledky liposukce nemusejí být na efektivní. Dále je nutné si uvědomit, že liposukce není řešením obezity a nelze díky ní odstranit tuk, který se nachází v dutině břišní.

Jak probíhá samotná operace? 

Existuje několik typů a způsobů, jak liposukci provést. Kterou lékař zvolí záleží na především na jeho preferencích a možnostech, ale samozřejmě budou zohledněny i individuální potřeby pacienta. Přístroje na liposukci fungují na základě podtlaku, který nasává tukovou tkáň. Dále se liší na způsobu narušení tukové tkáně. Klasický způsob funguje pouze na základě manuálním narušení tkáně chirurgem, v dnešní době se používá už zřídka. Další narušují tkáň například radiofrekvenční vlnou, laserem, vibracemi nebo ultrazvukem. Dále je možné liposukci provést tzv. nasucho - bez přidání jakékoliv tekutiny, nebo je možné přidat roztok, který usnadní odstranění narušené tukové tkáně a v tomto případě se metody dále liší podle množství použitého roztoku. Dalším rozdílem je použití anestezie. Na výběr je mezi lokální, celkovou nebo tumescentní. Při tumescentní technice je do tkáně aplikováno velké množství roztoku s obsahem lokálního anestetika a adrenalinu, který způsobí zúžení cév a tím pádem dochází i k menšímu krvácení. Tloušťka liposukční kanyly je zvolena v návaznosti lokalizaci místa zákroku a množství tuku v něm obsaženého. Kanyla je zavedena incizí o velikosti do 1cm pokud možno co nejvíce strategicky umístěné do kožní rýhy. Po operaci je nutné nosit stahovací prádlo po dobu, co stanoví lékař. Je nutné počítat s tím, že z ran bude po zákroku stále vytékat roztok s příměsí krve, někteří lékaři zavádějí drén, který tuto tekutinu odvádí, není to však pravidlem. Po liposukci se mohou vyskytnout změny citlivosti v oblastech výkonu, k jejich úpravám může dojít s postupem času nebo také nikdy.

Samoléčba/prevence

Sám si člověk může pomoci pravidelnou zdravou stravou a cvičením zaměřeným na spalování tuků. V některých případech však problémové křivky není možné ovlivnit.

Zdroje

https://cs.wikipedia.org/wiki/Liposukce

klíčová slova: plastická chirurgie


Zavřít

Úprava slovníkového výrazu?

Pokud jste našli chybu nebo máte jiný postřeh, můžete ho napsat sem.

Návrhy na úpravu prověříme. Nechte nám na sebe email, dáme vám vědět jak to dopadlo.