Doktor.cz > Slovník pojmů > Abdominoplastika

Abdominoplastika

Obecný popis abdominoplastiky

Abdominoplastika neboli plastika stěny břišní je vyhledávaná ženami po těhotenství nebo lidmi po velkém úbytku na váze. Řeší přebytečné množství povolené kůže na břiše a dále tzv. diastázu - rozestup přímých svalů břišních, což způsobuje vypouklý vzhled stěny břišní.

Výsledek operace je dlouhodobý a jedinou nevýhodou je poměrně rozsáhlá jizva v oblasti podbřišku, kterou lze schovat spodním prádlem.

Indikace k operaci

Abdominoplastika je vhodná pro lidi, kteří mají na břiše velké množství přebytečné volné kůže, která ztratila pružnost a její kvalita může být navíc poškozena striemi. Dále je vhodná pro ty, kteří trpí rozestupem přímých svalů břišních, což je doprovázeno vyklenutím stěny břišní. Tento stav nelze ovlivnit cvičením, které většinou akorát způsobuje ještě větší povolení kůže v důsledku úbytku tuku. U žen často vzniká po otěhotnění, zvláště v pokud jsou opakovaná, ale může vznikat i u lidí, kteří trpěli nadváhou a zhubli velké množství tuku.

Prevence

Prevencí proti povolené kůži břicha je pravidelný pitný režim a hydratování pokožky krémem a to především v období těhotenství, kdy je kůže v této oblasti velice namáhána.

Operace

Operace se provádí v celkové anestezii a trvá více jak dvě hodiny. Incize se provádí na úrovni lopat pánevních nad pubickým ochlupením a v šíři celého břicha. Chirurg uvolní většinu kůže od svalů břicha a tím pádem získá přístup pro napravení rozestupu svalu a zároveň může posunout a vypnout kůži břicha a její přebytek odstranit. Ve většině případů je nutné vytvořit v posunuté kůži nový otvor pro pupek. Někdy tato operace bývá doprovázená rekonstrukcí pupku.

Existuje pár variant této operace a to v závislosti na jejím rozsahu. Je možné udělat úpravy v menším rozsahu: npř.: miniabnominoplastika - ta se týká úprav povolené kůže pouze v oblasti podřisku a nelze jí vyřešit diastázu. Dalším příkladem je lipoabdominoplastika a to je abdominoplastika doprovázená liposukcí.

Diagnostika

Přebytečnou kůži si je pacient schopný diagnostikovat sám, co je však podstatné je i množství podkožního tuku. Pro co nejlepší výsledek je důležité, aby ho bylo málo a pacient tak následně získal plochý vzhled břicha a časem se kůže opět nepovolila v důsledku ztráty dalšího tuku.

Diastázu diagnostikuje lékař fyzikálním vyšetřením a lze ji odhadnout i pohledem.

Zdroje

https://cs.wikipedia.org/wiki/Abdominoplastika

klíčová slova: plastická chirurgie


Zavřít

Úprava slovníkového výrazu?

Pokud jste našli chybu nebo máte jiný postřeh, můžete ho napsat sem.

Návrhy na úpravu prověříme. Nechte nám na sebe email, dáme vám vědět jak to dopadlo.