Alergie

Obecný popis alergie

Alergie obecně je nepřiměřená reakce organismu na určitý alergen/antigen. Imunitní systém, který má za úkol zabránit infekci a napadení organismu. Proto buňky imunitního sytému vyrábějí protilátky, která posléze bojují s případnými antigeny, mikroby a čímkoliv, co by mohlo ohrozit stálé zdravé prostředí organismu. Při alergii to ale imunitní buňky přestřelí. Přecitlivělost, která je indikována alergie, způsobí nadměrnou tvorbu protilátek a ty spůstí alergickou reakci.

Věda/medicínský obor, která zkoumá alergie, se nazývá alergologie.

Příznaky alergií

Spektrum projevů alergií je velmi široké. V zásadě to může být cokoli od vyrážky přes rýmu a slzení očí až po anafylaktický šok. Mezi nejčastější patří právě alergická rýma, která je podnícena zduřením nosní sliznice na základě podráždění alergenem. Dále je častý ještě zánět spojivek, otoky a zarudnutí očí, dušnost a dechová nedostatečnost, kopřivky a někdy i bolest hlavy.

Prevence alergie

Velký vliv na alergie dítětě má to, jak se matka stravuje během těhotenství. V současné době neexistuje efektivní prevence alergií, ale může pomoci vhodná stimulace obranyschopnosti alergeny v dětském věku. To znamená, že by děti měly přijít ke styku s alergeny, aby s nimi v dospělosti neměly potíže. Prevencí již vzniklých alergií je používání hypoalergenních přípravků a textílií (hlavně lůžkovin).

Diagnostika alergie

Při určování diagnózy lékaři pomůžou příznaky, která pacient má, jeho rodinná anamnéza (historie) a situace, ve které se reakce vyskytla. Krevní rozbor a kožní testy pak pomůžou určit přesný alergen.

Léčba alergie

Na lehčí alergie stačí použít léky - antihistaminika. Ty pracují proti histaminu, který je z velké části zodpovědný za spouštění alergické reakce. Pokud se ale alergická reakce rozvine v anafylaktický šok (častý třeba u alergií na včelí štípnutí), je nutné aby se pacientovi urychleně aplikoval adrenalin pomocí EpiPen. Ten by měl mít pacient s takto silnou alergií vždy u sebe. Pokud není k dispozici EpiPen, je zasádní přivolat urychleně rychlou záchranou službu.

Samoléčba - jak si pomoci sám?

Je vhodné se vyhýbat alergenům, o kterých víte, že vám způsobují potíže. 


Zavřít

Úprava slovníkového výrazu?

Pokud jste našli chybu nebo máte jiný postřeh, můžete ho napsat sem.

Návrhy na úpravu prověříme. Nechte nám na sebe email, dáme vám vědět jak to dopadlo.