Doktor.cz > Slovník pojmů > Atopický ekzém

Atopický ekzém

Obecný popis atopického ekzému

Tato kožní choroba, které se také říká atopická dermatitida, patří mezi ty, které jsou dlouhodobé, tedy chronické kožní nemoci. Jedná se o multifaktoriální onemocnění, které se projevuje na základě více důvodů. Jedím z nich je rodinná anamnéza - onemocnění může být dědičné (to však neznamená, že se u dítěte zdravých rodičů nemůže objevit). Dalším je citlivost jedince k prostředí a jeho imunitní vybavení. Atopický ekzém se často objevuje u alergiků. Specifické alergeny často způsobí takzvaný “flare” ekzému, těmto alergenům je třeba se vyhýbat.

Příznaky atopického ekzému

První náznaky atopického ekzému se mohou projevit jako svědění na různých místech těla, nejčastěji v ohybových místech (např. předloktí, zákolenní jamka, krk atd.). Mezi další příznaky patří zduření, suchá kůže, erytém (zrudnutí) a také zšupinovatělá kůže. Suchá lůže je podmíněna ztrátou lipidů z pokožky. Příznaky se mohou objevit po vystavení alergenu, při stresu, při hormonálních změnách v organismu (menstruace, menopauza, …) a při vystavení iritantům (např. mycí prostředky a jiné chemikálie).

Prevence atopického ekzému

Jelikož je onemocnění velmi ovliněno geny, není možné zcela předejít jeho vzniku. Atopický ekzém se častěji objevuje u dětí. Je třeba zajistit životní hypoalergenní prostředí, ve kterém se bude nacházet co nejméně alergenů. Mnohdy pomůže pouze úprava jídelníčku a režimu.

Léčba atopického ekzému

U lehčích forem atopického ekzému postačí promazávání suchých míst či aplikace kortikosteroidních mastí. U težších forem je pak potřeba širšího záběru léčiv jako jsou antihistaminika, lokální antiseptika, léčiva s obsahem dehtu atd. S atopickým ekzémem může také pomoci fototerapie a lázeňské pobyty.

Diagnostika atopického ekzému

Primární diagnostiku provádí praktický lékař či specialista - dermatolog. Spíš než určení onemocnění jako takového, je potřeba určit jaké alergeny ho způsobují. To provádí alergolog pomocí epikutánních testů.

Samoléčba - jak si pomoci od atopického ekzému?

Jak již je zmíněno výše, je třeba se maximálně vyhýbat faktorům, které by mohly způsobit objevení nového ložiska ekzému. Je velmi vhodné vyhledat pomoc specialistů. 

klíčová slova: dermatologie, alergie, vyrážka, 


Zavřít

Úprava slovníkového výrazu?

Pokud jste našli chybu nebo máte jiný postřeh, můžete ho napsat sem.

Návrhy na úpravu prověříme. Nechte nám na sebe email, dáme vám vědět jak to dopadlo.