Doktor.cz > Slovník pojmů > Operace očních víček (blefaroplastika)

Operace očních víček (blefaroplastika)

Obecný popis blefaroplastiky

Blefaroplastika neboli plastická operace očních víček patří mezi nejčastěji vyhledávané estetické operace. Oči jako takové patří mezi dominantní znaky obličeje a kůže kolem nich je jednou z nejtenčích, což způsobuje, že velice snadno podléhá stárnutí. Plastická chirurgie umožňuje minimalizovat projevy stárnutí odstraněním přebytečné tkáně. Po operaci zůstávají nenápadné jemné jizvičky, které jsou strategicky umístěné a není těžké je zakrýt make-upem.

Indikace k operaci

Stárnutí kůže kolem očí se projevuje tvorbou vrásek kolem zevních koutků očí, které se zde tvoří především námahou kůže způsobené mimickými svaly při smíchu nebo mhouření. Mezi další projevy patří povolení jemné kůže víček způsobené ztrátou její pružnosti. V horní oblasti se toto projevuje přebytkem kůže, nebo dokonce jejím převisem. V oblasti dolního víčka se tvoří tzv.,,pytle pod očima”, které jsou dány i přítomností tuku a často jsou způsobeny i genetickými predispozicemi, které se projeví již v mladém věku. Následky stárnutí kolem očí může také způsobovat zhoršení vidění nebo bolesti očí a hlavy.

Léčba

Projevy stárnutí kůže kolem očí se zmírní chirurgickým zákrokem, při kterém se odstraní přebytečné množství kůže v oblasti horního nebo dolního víčka, což způsobí vyhlazení. Na horních víčkách se řez provádí v oblasti rýhy. Jizvy nejsou tedy prakticky vidět. Na dolních víčkách se řez provádí těsně pod řasami a jizvičky jsou též velice nenápadné.

Prevence

Jedinou prevencí proti celkovému stárnutí je zdravý životní styl. Pro udržení mladistvé pružné kůže je důležitá správná hydratace pokožky díky dodržování pravidelného pitného režimu a péčí o pokožku vhodnými krémy. 


klíčová slova: anti-aging


Zavřít

Úprava slovníkového výrazu?

Pokud jste našli chybu nebo máte jiný postřeh, můžete ho napsat sem.

Návrhy na úpravu prověříme. Nechte nám na sebe email, dáme vám vědět jak to dopadlo.