Doktor.cz > Slovník pojmů > Bradavice

Bradavice

O bradavicích

Bradavice (lat. verruca) patří mezi jedno z nejrozšířejnějších onemocnění. Jsou to malé, nezhoubné, nově utvořené výrustky. Způsobuje je kožní papillomavirus HPV. Další viry z této skupiny způsobují např. rakovinu děložního čípku, ale kožní papillomavirus většinou nezpůsobuje vážné zdravotní potíže.

Příznaky

Existuje více druhů bradavic. Nejčastější jsou tzv. verrucae vulgares, tedz pravé pradavice. Ty se vyskytují hlavně na rukou, nejdříve vypadají jako hrbolky a poté zrohovatí. Plantární bradavice se objevují na ploskách nohou. Vlivem hmotnosti však nerostou z kůže, ale naopak se zanořují. To může být hlavně při chůzi velmi bolestivé. Dalé jsou ještě ploché bradavice a genitální bradavice - kondylomata.

Prevence bradavic

Jelikož je virus přenosný dotykem, nejlepší prevencí je vyvarovat se mu. Mezi riziková místa, kde patří např. veřejné bazény a sprchy. Je vhodné tedy nechodit na boso a dodržovat hygienu. Po vyléčení bradavic je vhodné desinfikovat obuv a ponožky.

Diagnostika bradavic

Pro určení správné diagnózy by člověk měl zajít k lékaři - dermatologovi. ten tak může naordinovat adekvátní a efektivní léčbu.

Léčba a odstranění bradavic

Mezi nejúspěšnější procedury odstranění bradavic patří zmrazením kapalným dusíkem. Ke kompletnímu odstranění pomůžou i cytostatika, kyselina mléčná či kyselina salicylová. Jako doplnění mražení dusíkem se přidává i potírání speciálních přípavků na bradavice. Invazivním řešením může být i chirurgické odstranění bradavic.

Samoléčba - jak si pomoci sám?

Některé babské rady mohou pomoci při menších bradavicích. Pomůže například potírání ložisek vlaštovičníkem či přikládání česneku. Je však potřeba pamatovat, že nesprávnou domácí léčbou se mohou bradavice rozšířit a zhoršit tak jejich průběh.


Zavřít

Úprava slovníkového výrazu?

Pokud jste našli chybu nebo máte jiný postřeh, můžete ho napsat sem.

Návrhy na úpravu prověříme. Nechte nám na sebe email, dáme vám vědět jak to dopadlo.