Doktor.cz > Slovník pojmů > Fotoalergická dermatitida

Fotoalergická dermatitida

Obecný popis

Jedná se o akutní neinfekční zánětlivé onemocnění kůže. Vzniká ve chvíli kdy zkombinuje alergická reakce a UV záření. Pacient, který je přecitlivělý na daný alergen má pak alergickou reakci na např. sluneční záření.

Příznaky

Projevuje se podobně jako ekzém svěděním a zarudnutím. Mohou se také objevovat malé puchýřky. Tyto projevy se mohou šířit i dále i na kůži, která nebyla vystavena záření.

Prevence

Nejdůležitější je se vyvarovat alergenu, který dané potíže způsobuje. Ve většině případů tomu je vyhýbání se přímému slunci a omezování sluneční expozice. Mezi nejčastější alergeny způsobující tyto rekace patří 

Léčba

Fotoalegická dermatitida se léčí převážně symptomatickou terapií. To znamená, že se léčí a zmírňují příznaky, poté co se objeví. Používájí se léky s obsahem kortikosteroidů, které tlumí zánět v postižené oblasti.

Diagnostika

Lékař má k dispozici anamnézu (neboli historii pacienta), ze které může vycházet. Určit diagnózu může určit dermatolog (kožní lékař) a to pomocí epikutanních testů. Ty se provádí nalepením na záda pacienta. 

Samoléčba - jak si pomoci sám?

Léčba fotoalergické dermatitidy by měla být přenechána odborníkům. 


Zavřít

Úprava slovníkového výrazu?

Pokud jste našli chybu nebo máte jiný postřeh, můžete ho napsat sem.

Návrhy na úpravu prověříme. Nechte nám na sebe email, dáme vám vědět jak to dopadlo.