Doktor.cz > Slovník pojmů > Fototoxická dermatitida

Fototoxická dermatitida

Obecný popis

Toto onemocnění se projevuje jako akutní kožní zánět, který však není infekční. Tato kožní reakce vznikne při kombinaci fotoaktivního léčiva a slunečního záření. Mezi léky které jsou fototoxické patří hlavně antibiotika, tricyklická antidepresiva, antidiabetika a diuretika.

Příznaky

Fototoxická dermatitida se projevuje buď puchýřky či puchýři v postižené oblasti nebo zarudnutím. K těmto příznakům se může přidat i bolestivost kůže v místě postižení, pálení a prosáknutí kůže. Po pominutí akutní fáze se začne kůže loupat a mohou přetrvávat tmavší skrvny na kůži v místě postižení. Klinicky se řadí k težšímu spálení kůže sluncem.

Prevence

Nejlepší prevencí je nepoužívat fototoxické léky a kosmetiku a vyhýbat se slunečnímu záření. Pokud nelze vysadit určité léky, které způsobují fototoxickou reakci, je nutné vyhýbat se přímému slunci a limitovat vystavení kůže záření. Nedoporučuje se používání kosmetiky s bergamotovým olejem, jelikož může také způsobovat fototoxickou reakci.

Léčba

Při lehčích projevech by mělo ke zklidnění stačit chlazení postižených míst. Mohou také pomoci krémy s nízkým obsahem kortikosteroidů či antihistaminika. Při važnějším stavu by měla být indikována hospitalizace a podávání kyseliny acetylsalicylové, klid na lůžku.

Diagnostika

Provádí se pomovcí ozářených plátenkových testů. Aplikují se na záda, vždy dva, znichž jeden ze vzorků je ozářen. Výsledky se sbírají 24h po ozáření.

Samoléčba - jak si pomoci sám?

Při menším rozsahu příznaků by měly stačit chladivé zábaly. Při težší formě dermatitidy vyhledejte lékaře.


Klíčová slova: dermatologie, alergologie


Zavřít

Úprava slovníkového výrazu?

Pokud jste našli chybu nebo máte jiný postřeh, můžete ho napsat sem.

Návrhy na úpravu prověříme. Nechte nám na sebe email, dáme vám vědět jak to dopadlo.