Doktor.cz > Slovník pojmů > Kopřivka

Kopřivka

Obecný popis

Odborně urtikaria patří mezi onemocnění, které alespoň jednou prodělal asi každý. Jedná se o projev alergické reakce. Ta se může objevit po konzumaci nějakého alergenu (potravinová alergie), po styku kůže s alergenem nebo také při změně teploty, vystavení kůže sluníčku či po styku s vodou. Důvodem vzniku skrvn je reakce žírných buněk (jsou okolo cév) na alergen a následné vylití histaminu. Ten způsobí roztažení cév, tím se zvýší průtok krve v nich a kůže se tak stane červenější.

V normální imunitní reakci způsobuje histamin a další látky zánět. Zánět je mechanismus, kterým tělo bojuje s infekcí a není na škodu. Pokud však zánět přetrvává, dochází k poškození tkání a proto púroti chronickému zánětu bojujeme.

Příznaky

Kopřivka se projevuje výsevem začervenalých a často svědivých pupenů. Často je připojen k svědění i otok nebo se pupeny mohou změnit v puchýře. Pupeny se objevují velmi rychle a zcela se zhojí, kůže se navrátí do původního stavu bez následků. Při horší reakci na alergen může mít pacient zhoršené dýchání, chrapot, průjem či otok kloubů. Při velmi rychlých a silných projevech může nastat anafylaktický šok.

Prevence

Předejít kopřivce lze při důsledném vyhýbání alergenu. Dobrým doporučením je také omezit konzumaci alkoholu, kouření, nadměrný stres a dodržovat zdavý životní styl, což povede k minimalizaci možných nových alergií.

Léčba

Příčina vzniku není úplně známa, lze léčit pouze příznaky. Je možná léčba antihistaminiky, tricyklickými antidepresivy. Kortikosteroidy lze použít na zmírnění akutní vyrážky. K úlevě od projevů může pomoct i chlazení a mast s přídavkem mentolu.


vyrážka, začervenání, alergie, imunita


Zavřít

Úprava slovníkového výrazu?

Pokud jste našli chybu nebo máte jiný postřeh, můžete ho napsat sem.

Návrhy na úpravu prověříme. Nechte nám na sebe email, dáme vám vědět jak to dopadlo.