Doktor.cz > Slovník pojmů > Leukoplakie

Leukoplakie

Obecný popis leukoplakie

Leukoplakie je onemocnění kůže, nejčastěji sliznic (ústa, zevní genitál, močový měchýř atd...). Povrch sliznice tvoří buňky, které jsou na sobě v několika vrstvách. Stejný povrch je například na kůži, pouze s tím rozdílem, že vrchní vrstvy na kůži rohovatí. V ústech se normálně vyskytují nerohovějící buňky. Leukoplakie nastává právě tehdy, když začnou buňky v ústní sliznici rohovatět.

Vlasatá leukoplakie je typem leukoplakie, která postihuje pacienty, kteří trpí virem HIV nebo virem Epstein-Baarové (EBV). U nich je charakteristická změna sliznice po hranách jazyka.

Příznaky leukoplakie

Toto onemocnění se projevuje ostře ohraničených, bělavých povlaků, nejčastěji na sliznicích (např. v ústní dutině). Tyto povlaky se mohou objevit i na sliznicích uvnitř těla (např. sliznice močového měchýře). V zásadě jde o rohovatění kůže, která normálně nemá rohovatět.

Prevence leukoplakie

V rámci předcházen ítéto nemoci je vhodné omezit rizikové faktory - tedy omezit kouření a pití destilátů. Pokud rohovatění kůže způsobuje tření o zub, je dobré, v zájmu sliznice i zubu, vyhledat zubaře.

Diagnostika leukoplakie

Lékař může leukoplakii odhalit fyzikálním vyšetřením a pomocí anamnézy (tedy historii předešlých onemocnění). Je možné udělat odběr postižené tkáně a následně histologický rozbor.

Léčba leukoplakie

Proti leukoplakii se podávají antimykotika a antivirotika. Dobrou volbou v leéčbě může být i kryoterapie. Chirurgická léčba zahrnuje plastiku postiženého místa, nemocná tkáň je nahrazena zdravou.


Zavřít

Úprava slovníkového výrazu?

Pokud jste našli chybu nebo máte jiný postřeh, můžete ho napsat sem.

Návrhy na úpravu prověříme. Nechte nám na sebe email, dáme vám vědět jak to dopadlo.