Doktor.cz > Slovník pojmů > Lupénka

Lupénka

Obecný popis lupénky

Lupénka, odborně psoriáza (psoriasis vulgaris), je kožní neinfekční onemocnění. V evropské populaci se vyskytuje poměrně často. Je podmíněna geneticky, ale na její projevení mají vliv i vnější prostředí a imunita jedince. Původ této nemoci je lékařům prozatím neznámý.

Příznaky lupénky

Můžeme rozlišit více typů lupénky, proto se toto onemocnění neprojevuje vždy stejně. Nejčastěji se projevuje ložisky suché kůže, zarudnutím a puchýři na zadní straně předloktí (tedy na opačné než je tomu u ekzému), kolenou a na hlavě ve vlasech. Akutní lupénka se projevuje hlavně u mladších jedinců, může být podnícena běžnými infekčními onemocněními. Chronická lupénka narozdíl od akutní se rozvíjí postupně.

Léčba lupénky

Lékař musí posoudit závažnost projevů a podle toho indikovat odpovídající léčbu. U lehčích forem lupénky by měla stačit léčba lokální - tzn. masti a krémy s účinnými složkami (např. kortikosteroidy, dehtová mast atd.). Při těžších formách mohou být nasazeny systémové léky - ty upravují metabolismus a fungování celého těla. Patří mezi ně cytostatika (např. metotrexát) či retinoidy (deriváty vitaminu A). Pomáhá i fototerapie a pobyty u moře.

Diagnostika lupénky

Tu provádí specialista - dermatolog a histolog (labolatorní pracovník, zkoumá pod mikroskopem vzorky odebrané tkáně). Odběr vzorku kůže se provádí seškrábnutím části postižené kůže a dále následuje jeho histologický rozbor. Je nutné přesně odlišit o jaké onemocnění se jedná, aby mohla být stanovena úspěšná léčba. 


Zavřít

Úprava slovníkového výrazu?

Pokud jste našli chybu nebo máte jiný postřeh, můžete ho napsat sem.

Návrhy na úpravu prověříme. Nechte nám na sebe email, dáme vám vědět jak to dopadlo.