Melanom

Obecný popis melanomu

Jedná se o méně častý typ rakoviny kůže, avšak velmi agresivní tup, může totiž za většinu úmrtí způsobené právě kožními nádory. Jedná se o zhoubný nádor melanocytů, což jsou buňky, které produkují kožní pigment melanin. Tyto buňky se nenacházejí pouze v kůži, můžeme je také najít v duhovce, tam může tedy také melanom vzniknout.

Znaménka, které jsou primárním projevem melanomu, však nejsou tím největším problémem a rizikem, které melanom představuje. Tento typ kožní rakoviny totiž velice snadno metastazuje (rakovinné buňky migrují do jiných orgánů) do jiných orgánů. Melanom tedy může vyústit v rakovinu plic, střeva, mozku a dalších orgánů.

Melanom vzniká poškozením melanocytů UVB zářením, nadměrné opalování a používání solárií velmi zvyšuje riziko projevení tohoto typu rakoviny. Nejvíce se objevuje u starších můžů se svělou pletí.

Příznaky melanomu

Melanom se může poznat díky kosmetickým změnám na kůži - známenky. Nebezpečná jsou nepravidelná, nejasně ohraničená a vystouplá znaménka tmavšího nebo nerovnoměrného zbarvení. Velikost nad 5 milimetrů může také indikovat malignitu. pokud znaménk osvědí či krvácí, je třeba mu věnovat také pozornost. V pokročilých stádiích rakovinného onemocnění, kdy rakovina zasáhla i další orgány, nastupuje nevolnost, úbytek na váze atd.

Prevence melanomu

Při zachycení tohoto nádoru v raném stádiu, má pacient velkou šanci na úspěšné uzdravení. Je proto důležité chodit na preventivní prohlídky k dermatologovi, který může indikovat chirurgické odstranění nebezpečných znamének.

Aby se předešlo onemocnění, je třeba se vyhýbat nadměrnému opalování a hlavně limitovat spálení kůže sluncem.

Léčba melanomu

Jako primární léčba je indikováno odstranění podezřelého znaménka a jeho následný rozbor patologem. Ten určí zdali se jedná o zhoubný či nezhoubný nádor.

Při pozitivním nálezu lékař rozhodne o dalším postupu léčby. Může pak následovat tzv. adjuvantní imunoterapie nebo chemoterapie. Často pacient nepostupuje další léčbu, ale chodí na screeningová vyšetření, aby se včas zachytily možné metastázy.

Diagnostika melanomu

Dermatolog prohlédne znaménko a určí, zda je vhodné ho odstranit. Používá k tomu dermatoskop. V dnešní době se používá digitální dermatoskop, kterým může lékař zdokumentovat znaménko.

Samoléčba - jak si pomoci sám?

Člověk by si měl v rámci péče o své zdraví pravidelně prohlížet známénka, aby odhalil možný nádor. Pokud najdete podezřele vypadající znaménko, je důležité ho nechat prohlédnout odborníky a následnou léčbu nechat na nich.

Znaky, které může mít zhoubné znaménko:

asymetrie
neostré ohraničení
průměr větší než 5 mm
nerovnoměrné zbarvení či tmavé zbarvení
hrbolky a nerovnosti znaménka
jakákoliv jiná zvláštní změna znaménka



Zavřít

Úprava slovníkového výrazu?

Pokud jste našli chybu nebo máte jiný postřeh, můžete ho napsat sem.

Návrhy na úpravu prověříme. Nechte nám na sebe email, dáme vám vědět jak to dopadlo.