Doktor.cz > Slovník pojmů > Neurochirurgie

Neurochirurgie

Obecný popis oboru

Neurochirurgie je jedno z odvětví chirurgie zabývající se léčbou onemocnění, která postihují nervový systém, tedy mozek, periferní nervovou soustavu, páteř a míchu. Tento obor řeší nemoci, které souvisí s úrazy mozku nebo míchy, mozkovými a míšními nádory, degenerativním onemocněním páteře atd. Jako samostatný obor, který řeší expanzivně chovající se léze, se vyčlenila onkochirurgie a také cévní chirurgie, která se zabývá degenerativním onemocněním páteře či funkčními nervovými chorobami, jakými jsou například bolest hlavy nebo epilepsie. Neurochirurgie úzce souvisí s neurologií, která se však zabývá pouze diagnostikou a konzervativní terapií. 

Diagnostika v oboru

Diagnostika jako taková probíhá spíše před předáním pacienta neurochirurgovi. Každopádně i ten využívá nejrůznější techniky (např. magnetické rezonance) k doladění detailů před operací i intraoperačně.

Nejčastější operace

Časté jsou operace nádorů mozku, které sice nemusí být zhoubné, ale jelikož je mozek v uzavřeném pevném prostoru lebky, jak nádor roste, utlačuje mozek a to není v zájmu pacienta. Mezi další onemocnění mozku léčené chirurgicky patří ošetření cévní mozkové příhody či léčba epilepsie.

Příbuzné obory

neurologie, endokrinologie, chirurgie

Profese

neurochirurg

Upozornění

Doktor.cz nenese odpovědnost za jakékoliv škody způsobené použitím uvedených informací.

Doktor.cz není poskytovatelem odborných informací z oblasti medicíny.

Informace uvedené ve slovníku doktor.cz nejsou náhradou lékařské péče.

Článek je chráněn autorskými právy.

Bez předchozího souhlasu doktor.cz není možné obsah stránek ani stránky samotné jakkoliv kopírovat, rozšiřovat, tisknout, přebírat ani nijak vytvářet odvozená díla.

Zdroje

https://cs.wikipedia.org/wiki/Neurochirurgie


Doktoři zabývající se tímto tématem

MUDr. Roman Kučera
MUDr. Roman Kučera
Neurochirurgie

Neurochirurgie
Roentgenova 37/2, Motol
Praha-Praha 5 150 00
MUDr. Michael Mrůzek
MUDr. Michael Mrůzek
Neurochirurgie

Neurochirurgická klinika
17. listopadu 1790/5
Ostrava-Poruba 708 00
MUDr. Václav Šimánek Ph.D.
MUDr. Václav Šimánek Ph.D.
Ortopedie, Stomatologie, Kardiologie, Urologie, Rehabilitace a fyzikální medicína, Praktický lékař pro dospělé, Kožní (dermatovenerologie), Neurologie, Oční, Chirurgie, Psychiatrie, Alergologie a klinická imunologie, Pneumologie a ftizeologie, Lékařská genetika, Geriatrie, Ošetřovatelská péče, ORL, Klinická biochemie, Klinická farmacie, Neonatologie, Patologie, Pediatrie, Plastická chirurgie, Radiační onkologie, Kardiochirurgie, Neurochirurgie, Nukleární medicína, Pracovní lékařství, Nefrologie, Operační sály, Centrální příjem, Vnitřní lékařství, Anesteziologie a intenzivní medicína, Gynekologie a porodnictví, Praktický lékař pro děti a dorost, Hematologie a transfuzní lékařství, Infekční lékařství, Lékařská mikrobiologie, Radiologie a zobrazovací metody

FN Plzeň - Psychiatr. denní stacionář
alej Svobody 923/80
Plzeň - město 32300
prof. MUDr. Vladimír Beneš, DrSc.

Neurochirurgická klinika
U Vojenské nemocnice 1200
Praha 6 169 02
Zavřít

Úprava slovníkového výrazu?

Pokud jste našli chybu nebo máte jiný postřeh, můžete ho napsat sem.

Návrhy na úpravu prověříme. Nechte nám na sebe email, dáme vám vědět jak to dopadlo.