Doktor.cz > Slovník pojmů > Nukleární medicína

Nukleární medicína

Obecný popis oboru

Nukleární medicína je lékařský obor používající k diagnostice a terapii chorob zavedení radioaktivních látek (radiofarmak) do těla nemocného.

Nukleární medicína je užitečná v zobrazování fyziologických funkcí, ovšem zobrazení anatomických detailů je při použití této techniky omezené. Hlavním zobrazovacím přístrojem je tzv. gama kamera. Ta zjistí radiaci vyzařovanou radiaktivní látkou zavedenou do těla a počítatč to pak zobrazí to na snímku. K dosažení přesnější analýzy se může s pomocí nejmodernějších zařízení zobrazování pomocí nukleární medicíny spojit s CT skoro současně, a to tak, že se fyziologické informace mohou buďto překrývat nebo zaznamenávat stejné anatomické složení.

Nukleární medicína se používá také pro zobrazování kostí, což tradičně hrálo velkou roli v určování stupně rakoviny. Zobrazování pomocí myokardiální perfúze je velmi jemné a přesné rentgenové vyšetření oboustranné myokardiální ischémie, která, když se objeví, vyžaduje angiografické potvrzení a pravděpodobně balonovou angioplastiku (plastiku krevních cév), stenting či transplantaci srdečně–cévního bypassu, které mohou zachránit život. Molekulární zobrazování je v tomto oboru zatím novinka.

Diagnostika v oboru

Nejčastěji používanými radioizotopy jsou technecium-99m, jod-123, jod-131 a thalium-201. Použitím těchto technik se může vyšetřit funkce a stav srdce, plíc, štítné žlázy, játer, žlučníku a kostry. V nukleární medicíně se dá měřit vylučovací funkce ledvin, schopnost koncentrace jódu na štítné žláze, proudění krve do srdce atd.

Zobrazování PET také spadá pod nukleární medicínu. Za použití této techniky zobrazování se vstříkne injekcí do těla pacienta radioaktivní, biologicky aktivní látka (nejčastěji fluor 18, který bývá využíván jako fluorodeoxyglukóza). Radiace, kterou pacient vydává, se detekuje a její pomocí se dá vytviřit obraz. Metabolicky aktivnější tkáně (např. rakovina) soustřeďují aktivní látku více než tkáně ostatní. Zobrazování PET se může kombinovat se zobrazováním pomocí CT pro větší přesnost diagnózy.

Nejčastější onemocnění

nádorová onemocnění

ischemická choroba srdeční

Nejčastější typy léčby

Léčba radiofarmaky.

Příbuzné obory

radiologie, klinická onkologie, kardiologie

Profese

specialista v oboru nukleární medicína

Upozornění

Doktor.cz nenese odpovědnost za jakékoliv škody způsobené použitím uvedených informací.

Doktor.cz není poskytovatelem odborných informací z oblasti medicíny.

Informace uvedené ve slovníku doktor.cz nejsou náhradou lékařské péče.

Článek je chráněn autorskými právy.

Bez předchozího souhlasu doktor.cz není možné obsah stránek ani stránky samotné jakkoliv kopírovat, rozšiřovat, tisknout, přebírat ani nijak vytvářet odvozená díla.

Zdroje

https://cs.wikipedia.org/wiki/Nukle%C3%A1rn%C3%AD_medic%C3%ADna


Doktoři zabývající se tímto tématem

MUDr. Václav Šimánek Ph.D.
MUDr. Václav Šimánek Ph.D.
Ortopedie, Stomatologie, Kardiologie, Urologie, Rehabilitace a fyzikální medicína, Praktický lékař pro dospělé, Kožní (dermatovenerologie), Neurologie, Oční, Chirurgie, Psychiatrie, Alergologie a klinická imunologie, Pneumologie a ftizeologie, Lékařská genetika, Geriatrie, Ošetřovatelská péče, ORL, Klinická biochemie, Klinická farmacie, Neonatologie, Patologie, Pediatrie, Plastická chirurgie, Radiační onkologie, Kardiochirurgie, Neurochirurgie, Nukleární medicína, Pracovní lékařství, Nefrologie, Operační sály, Centrální příjem, Vnitřní lékařství, Anesteziologie a intenzivní medicína, Gynekologie a porodnictví, Praktický lékař pro děti a dorost, Hematologie a transfuzní lékařství, Infekční lékařství, Lékařská mikrobiologie, Radiologie a zobrazovací metody

FN Plzeň - Psychiatr. denní stacionář
alej Svobody 923/80
Plzeň - město 32300
MUDr. Hana Gumplová
MUDr. Hana Gumplová
Pediatrie, Nukleární medicína

Ústav nukleární medicíny VFN a 1. LF UK
Salmovská 478/3, Nové Město
Praha-Praha 2 120 00
doc. MUDr. Robert Grill Ph.D., MHA
doc. MUDr. Robert Grill Ph.D., MHA
Ortopedie, Stomatologie, Kardiologie, Urologie, Rehabilitace a fyzikální medicína, Praktický lékař pro dospělé, Kožní (dermatovenerologie), Neurologie, Oční, Chirurgie, Psychiatrie, Alergologie a klinická imunologie, Ošetřovatelská péče, ORL, Doprava, Klinická biochemie, Klinická farmacie, Patologie, Pediatrie, Plastická chirurgie, Radiační onkologie, Soudní lékařství, Kardiochirurgie, Neurochirurgie, Nukleární medicína, Tkáňová banka, Transfuzní služba, Pracovní lékařství, Vnitřní lékařství, Anesteziologie a intenzivní medicína, Gynekologie a porodnictví, Hematologie a transfuzní lékařství, Lékařská mikrobiologie, Popáleninová medicína, Radiologie a zobrazovací metody

Fakultní nemocnice Královské Vinohrady
Šrobárova 1150/50
Praha 10 10000
Dr. Ing. Ivan Oliva
Dr. Ing. Ivan Oliva
Stomatologie, Kardiologie, Rehabilitace a fyzikální medicína, Praktický lékař pro dospělé, Kožní (dermatovenerologie), Neurologie, Oční, Chirurgie, Psychiatrie, Alergologie a klinická imunologie, Lékařská genetika, ORL, Doprava, Klinická biochemie, Klinická farmacie, Patologie, Pediatrie, Kardiochirurgie, Neurochirurgie, Nukleární medicína, Cévní chirurgie, Dětská neurologie, Klinická onkologie, Vnitřní lékařství, Anesteziologie a intenzivní medicína, Gynekologie a porodnictví, Praktický lékař pro děti a dorost, Lékařská mikrobiologie, Radiologie a zobrazovací metody

Nemocnice Na Homolce
Roentgenova 37/2
Praha 5 15000
Zavřít

Úprava slovníkového výrazu?

Pokud jste našli chybu nebo máte jiný postřeh, můžete ho napsat sem.

Návrhy na úpravu prověříme. Nechte nám na sebe email, dáme vám vědět jak to dopadlo.