Doktor.cz > Slovník pojmů > Opar - Herpes virus

Opar - Herpes virus

Obecný popis

Jedná se o nakažlivou infekci virem herpes simplex. Tento virus má dva typy, přičemž jeden se objevuje v oblasti rtů a druhý způsobuje genitální opar. Po první nákaze virus přežívá v těle, v tělech nervových buněk míchy (ve spinálních gangliích). Poté dochází v k reaktivaci viru a dostaví se stejné projevy jako u prvotní infekce. K reaktivci dochází při oslabní imunity organismu. To se stává často při úrazu, nachlazení, nadměrné únavě, stresu či špatné životosprávě.

Příznaky a projevu oparu

Úplně první příznaky oparu josu svědění a pálení místa, kde se později objeví puchýřek. Později puchýř praskne a udělá strup. Při prvotním nakažení může pacient pociťovat podobné příznaky jako u chřipky.

Šíření viru herpes simplex

Tento virus se šíří vzduchem kápénkovou cestou nebo kontaktem.

Prevence

Jako prevenci můžeme zařadit posilování imunity(vitaminové doplňky stravy, správná životospráva, snižování stresu atd.) a vyhýbání se styku s virem.

Léčba

Je vhodné používat antivirotika, urychlí se tak léčba oparu. Je vhodné toto doplnit dostatečným množstvím spánku a dobrou životosprávou. Pokud opar bude přetrvávat, je nutné navštívit lékaře.


Zavřít

Úprava slovníkového výrazu?

Pokud jste našli chybu nebo máte jiný postřeh, můžete ho napsat sem.

Návrhy na úpravu prověříme. Nechte nám na sebe email, dáme vám vědět jak to dopadlo.