Doktor.cz > Slovník pojmů > Rakovina kůže

Rakovina kůže

Obecný popis

Rakovina kůže (také kožní karcinom) je velmi časté onemocnění. Rizikovou skupinou jsou starší muži se světlou pletí žijící ve slunných oblastech. Nejčastěji postižené bývají záda ramena, nohy a hrudník. 

Existuje více druhů kožních nádorů, patří mezi ně např. melanom a basaliom.

Příznaky

Rakovina kůže se nejčastěji projevuje vznikem nějakého kožního útvaru. Pokud se na kůži objeví nějaké neobvyklé znaménko, je třeba navštívit lékaře.

Prevence

Velký vliv na propuknutí rakoviny kůže má sluneční záření. Nadměrné slunění zvyšuje riziko karcinomu. UV složka slunečního záření totiž po nějaké době začně poškozovat kožní buňky a v nich dochází k rakovinné transformaci a následnému zhoubnému bujení.

Léčba

Stejně jako u ostatních rakovinných onemocnění je důležité zachytit ho brzy. Zvyšuje se tak šance na úspěšné uzdravení. Primární léčbou je chirurgické odstranění maligního znaménka.

Diagnostika

Kožní lékař - dermatolog může určit diagnózu na zakládě fyzikálního vyšetření či dermatoskopem. Pro bližší určení typu nádoru se odebírá vzorek tkáně, který se následně podrobí laboratornímu histologickému rozboru. Patolog poté může určit o jaký nádor se jedná.


Zavřít

Úprava slovníkového výrazu?

Pokud jste našli chybu nebo máte jiný postřeh, můžete ho napsat sem.

Návrhy na úpravu prověříme. Nechte nám na sebe email, dáme vám vědět jak to dopadlo.