Doktor.cz > Slovník pojmů > Rhinophyma

Rhinophyma

Obecný popis rhinophymy

Pod tímto názvem se skrývá chronické onemocnění, které můžeme popsat jako “květákovivé zduření nosu”. V pokročilých stadiích tohoto onemocnění totiž nos narůstá a deformuje se. Rhinophyma se vyskytuje u lidí, kteří trpí růžovkou (rosacea). Jedná se o docela časté onemocnění, v České republice postihuje asi každého desátého člověka, objevuje se nejčastěji okolo 30. roku života.

Dříve byla rhinophyma s rosaceaou přisuzována nadměrné konzumaci alkoholu. Ten má zcela jistě nějakou účast na projevení této nemoci, není však hlavní příčinou, ta není zcela objasněna. Nejspíš na ní má velký vliv genetika a náchylnost osob k cévním onemocněním.

Důvodem potíží je rozšiřování cév v obličeji. Tvoří se zde pak záněty a kůže se strukturálně mění. Od začervenání v časných stadiích se zabarvení postižené oblasti postupně mění na tmavší odstíny. Může dojít i ke hnisání. Toto onemocnění nemusí postihovat pouze kůži, bohužel se často projeví i postižení rohovky a sítnice.

Příznaky rhinophymy

Rhinophyma začíná tím, že se v obličeji objeví zčervenání. Tvoří se pupínky a jsou viditelné drobné žilky

Prevence rhinophymy

V předcházení tohoto onemocnění je třeba vyhnout se zvyšenému prokrvení, tedy rozšiřování cév v obličeji. To způspbují třeba ostrě kořeněná jídla, horké nápoje, alkohol či kofeinové nápoje. Je třeba se těmto vlivům vyhýbat. Osoby, které trpí růžovkou by se měly vyhýbat i pobytu v sauně a nadměrnému opalování.

Léčba rhinophymy

Klasická léčba této nemoci spočívá v lokální aplikaci mastí s obsahem síry a antibiotických krémů (je učinný protizánětlivý účinek antibiotik). Obtíže lze řešit i chirurgicky, to se týká hlavně deformit nosu. Drobně žilky je možné odstranit laserem nebo pomocí diatermické koagulace elektrokauterem.

Diagnostika rhinophymy

Nemoc lékař určí na základě kožních projevů - začervenání, drobné žilky v obličeji a opuchlý nos.

Samoléčba - jak si mohu pomoci sám?

Pacient by se měl pro zlepšení léčby vyvarovat co nejvíce zhoršujícím vlivům, to znamená omezit konzumaci alkoholu na minimum, používat co nejméně koření, omezit přísun kofeinu a vyvarovat se opalování a pobytu na slunci.


zduření nosu, viditelné žilky, zčervenání, začervenání


Zavřít

Úprava slovníkového výrazu?

Pokud jste našli chybu nebo máte jiný postřeh, můžete ho napsat sem.

Návrhy na úpravu prověříme. Nechte nám na sebe email, dáme vám vědět jak to dopadlo.