Doktor.cz > Slovník pojmů > Plastická operace nosu (rhinoplastika)

Plastická operace nosu (rhinoplastika)

Obecný popis plastiky nosu

Nos patří mezi dominantní znaky lidského obličeje. Má veliký vliv na vzhled a výraz člověka. Jeho tvar a velikost nemají pouze dopad na estetiku obličeje, ale i na kvalitu dýchaní. Z tohoto důvodu může být plastická operace nosu konzultována s lékařem z ORL.

Indikace k operaci

Plastická operace nosu je vhodná pro ty, kteří nejsou spokojeni s velikostí či tvarem svého nosu, se kterým se narodili, nebo který byl pozměněn vlivem úrazu. Dalším indikací může být vybočená nosní přepážka, která zhoršuje funkci nosu - dýchání.

Operace

Rhinoplastika se provádí v celkové anestezii a týká se buď pouze měkké - chrupavčité části nosu, nebo i části tvrdé - kostěné. V závislosti na přání pacienta či doporučení lékaře mohou být zmenšeny chrupavčité či kostěné tkáně nebo použity tkáňové štěpy z jiné části těla (npř.: chrupavka z ucha). Incize jsou provedeny buď na vnitřní stěně nosu nebo je přeříznuta i kůže na úrovni nosní přepážky. V obou případech jsou jizvy minimálně viditelné avšak přílišné zjizvení tkáně při hojení může mít negativní dopad na výsledek. Tomu se předchází tlakovými masážemi po kompletním zhojení ran. Po operaci je nasazena sádrová dlaha fixovaná náplastmi, kterou je nutné nosit po celou dobu co stanoví lékař ( 1-2 týdny). Dále je do nosu vložena tamponáda zabraňující krvácení a tu je možné odstranit po několika málo dnech.

Diagnostika

Rhinoplastika může být doporučena lékařem ORL kvůli vrozeným asymetriím nosní přepážky, nebo je indikována po úraze jež deformoval nos. Další diagnostikou je samozřejmě individuální nespokojenost s vlastním vzhledem.


klíčová slova: plastická chirurgie


Zavřít

Úprava slovníkového výrazu?

Pokud jste našli chybu nebo máte jiný postřeh, můžete ho napsat sem.

Návrhy na úpravu prověříme. Nechte nám na sebe email, dáme vám vědět jak to dopadlo.