Doktor.cz > Slovník pojmů > Rozštěp rtu

Rozštěp rtu

Obecný popis

Rozštěp patra je vrozená vývojová vada, která vzniká chybným srůstem jednotlivých obličejových částí během embryonálního vývoje. Může se týkat horního rtu, horní čelisti nebo horního patra. Existují i kombinované formy, které postihují všechny tři struktury. Zcela samostatnou skupinou jsou izolované rozštěpy patra, kdy může být zasaženo měkké i tvrdé patro či jen patro měkké. Nemusí se vždy jednat o chybný srůst tkání patra (otvor v patře), ale i o pouhé špatné upnutí svalů či zdvojení krčních mandlí.

Nejedná se pouze o estetickou vadu, ale v případě rozestupu čelisti a patra dochází i ke komplikacím se kojením a postupem času má vliv i na vývoj řeči.

Tuto vadu je možné řešit chirurgicky a ve spolupráci se stomatologem. V případě závažnějších forem může léčba trvat až do dospělosti, kdy je vývoj obličeje a chrupu definitivně ukončen.

Indikace k operaci

Rozštěp patra je možné vidět již prenatálně na ultrasonografickém vyšetření. Po narození se zhodnotí jeho závažnost a následně se může přistoupit ihned k léčbě.

Léčba

Léčba spočívá v sešití a rekonstrukci všech postižených částí. V případě rozsáhlých vad je léčbu nutné rozdělit do několika fází. Ihned po narození se možné přistoupit se sešití rozštěpu rtu a rekonstrukce čelistí odkládají na pozdejší dobu. V mezičase je možné při kojení používat krytí defektu patra. Postupem času je spolu s vývojem chrupu, vyhledat i orthodontickou léčbu.

Diagnostika

Rozštěp patra je možné diagnostikovat pomocí ultrasonografického vyšetření již prenatálně a v případě izolovaných rozštěpů pater až vyšetřením postnatálně.


Zavřít

Úprava slovníkového výrazu?

Pokud jste našli chybu nebo máte jiný postřeh, můžete ho napsat sem.

Návrhy na úpravu prověříme. Nechte nám na sebe email, dáme vám vědět jak to dopadlo.