Růže

Obecný popis

Odborně se toto onemocnění nazývá ersipel. Jedná se o kožní onemocnění, které se projevuje začervenáním pokožky (erytémem). Nejčastěji ho způsobují ho bakterie z rodu streptokoků, může se stát že se tato nemoc objeví i pod vlivem jiných druhů bakterií, např. stafylokoků nebo bakterie způsobující zápal plic (Klebsiella pneumonie). Častěji se objevuje u lidí s oslabenou imunitou, u starších či mladších jedinců.

Příznaky

Pro začátek onemocnění je typický vzestup tělesné teploty až ke 40° Celsia. Pár hodin po infekci se objevují kožní projevy. Nejčastěji toto onemocnění postihuje dolní končetiny, ale není vyjímkou postižení horních končetin. Může se objevit i v obličeji, kde začervenání vytváří charakteristický tvar motýla (tento projev může být zaměněn s vyrážkou u revmatického onemocnění systémový lupus erythematodes). Kůže postižená růží má jasné, vystouplé ohraničení. Ložisko zánětu je spíše narůžovělé než červené.

Prevence

Nejlepší je předcházet obtížím eliminací rizikových faktorů. To znamená dobře vyléčit různé streptokokové infekce od faryngitid až po záněty horních cest dýchacích. Streptokoky do kůže vstupují přes drobné ranky nebo v místech, kde je kůže oslabená.

Léčba

Po prvních příznacích tohoto onemocnění je třeba zahájit léčbu co nejdříve. Ersipel se léčí antibiotiky, které usmrtí nevítané bakterie. Nejčastěji se používá penicilin. Při horečkách se mohou použít i antipyretika, která srazí teplotu.

Diagnostika

Diagnózu určí lékař specialista - dermatolog pomocí klasického fyzikálního vyšetření. U růže je dobře patrné ložisko infekce. U osob s oslabenou imunitou je vhodné určit pomocí stěru a následného histologického rozboru, jaké bakterie infekci způsobily, aby se mohla zavést vhodná antibiotická léčba. Je třeba tak provést, jelikož normální farmakologická léčba ersipelu na některé bakterie nemusí působit, obzvlášť u těchto pacientů.

Samoléčba - jak si pomoci sám?

Toto onemocnění j třeba léčit ve spolupráci s odborníky. Ulevit si pacient může zvednutím postiženého místa (např. nohy), aby se ulevilo otoku a bolesti.


dermatologie, vyrážka, zarudnutí, antibiotika


Zavřít

Úprava slovníkového výrazu?

Pokud jste našli chybu nebo máte jiný postřeh, můžete ho napsat sem.

Návrhy na úpravu prověříme. Nechte nám na sebe email, dáme vám vědět jak to dopadlo.