Doktor.cz > Slovník pojmů > Růžovka (rosacea)

Růžovka (rosacea)

Obecný popis růžovky

Jedná se o kožní onemocnění, které pacienta neohrožuje pacienta na životě, může však kvůli kosmetických a estetických důvodů hrát roli ve zhoršení psychiky. Růžovka je vcelku časté onemocnění, postihuje častěji ženy než muže. Objevuje se spíše ve středním a vyšším věku. Její vznik není zcela objasněn, v projevení má nejspíš velkou roli genetické předpoklady.

Příznaky růžovky

Hlavním příznakem je zarudnutí v obličeji. To vzniká v důsledku rozšíření drobných žilek a cévek v různých oblastech obličeje. V pokročilých stadiích vznikají záněty a uzlíky v kůži, to vede k jejímu zduření, často se tak stává v oblasti nosu - jedná se pak o rhinophymu.

Prevence růžovky

Je důležité, vyhýbat se vlivům, které rozšiřování cév podporují a tím zhoršují projevy tohoto onemocnění. Jedná se například o konzumaci ostrých jídel, konzumace alkoholu a kofeinu, pobyt v sauně či nadměrné opalování.

Léčba růžovky

U mírných forem růžovky postačí pouze krémy a kosmetické prostředky k zakrytí zarudnutí. Je třeba se hlavně chránit před škodícími vlivy a vystavování kůže námaze. Je možné také využít účinku antibiotik, ukazuje se totiž, že projevení růžovky může souviset s některými bakteriemi v našem trávicím traktu.

Diagnostika růžovky

Lékař - dermatolog toto onemocnění může určit podle vnejších kožních projevů.


Zavřít

Úprava slovníkového výrazu?

Pokud jste našli chybu nebo máte jiný postřeh, můžete ho napsat sem.

Návrhy na úpravu prověříme. Nechte nám na sebe email, dáme vám vědět jak to dopadlo.