Doktor.cz > Slovník pojmů > Stafylokoková kožní infekce

Stafylokoková kožní infekce

Obecný popis stafylokokové kožní infekce

Naše kůže má svojí vlastní mikroflóru (tedy soubor mikroorganismů, bakterií), která jí pomáhá udržovat stálé prostředí a udržuje pokožku zdravou. Bakterie Staphyloccocus epidermidis je běžnou součástí naší kožní mikroflóry a normálně nezpůsobuje žádné potíže. Problém nastává, pokud se stafylokok dostane do rány na kůži. Rána se tak stane infikovaná.

Příznaky a projevy stafylokokové infekce

Stafylokok může proniknout do vlasového lůžka a způsobit tak folikulitidu. Ta se objevuje v hojně ochlupených částech těla jako jsou vousy nebo vlasy. U kořínku se tak vytvoří malý zánětlivý váček s hnisem. Po vypadnutí vlasu se většinou zánět sám zahojí. Dalším projevem stafylokové infekce je tzv. furunkl. Jde o rosáhlejší folikulitidu. Stafylokok může infikovat i kůžu bez chlupů, vytvoří se bolestivý vřed.

Prevence

Nejlepší prevencí je dodržování hygienických pravidel.

Léčba

Pro úspěšnou léčbu jakéhokoli bakteriálního onemocnění je důležité, určit jaká bakterie ono onemocnění způsobila. Poté lze naordinovat přesné antibiotikum, které bude nejúčinnější a zároveň nejúčinnější. U stafylokoků je známá resistence k antibiotikům, léčba proto může být dosti zdlouhavá.

Diagnostika

Je potřeba určit původce onemocnění. To se provede odběrem vzorku, vytvořením nátěru a následným rozborem v laboratoři. 


Zavřít

Úprava slovníkového výrazu?

Pokud jste našli chybu nebo máte jiný postřeh, můžete ho napsat sem.

Návrhy na úpravu prověříme. Nechte nám na sebe email, dáme vám vědět jak to dopadlo.