Svrab

Obecný popis svrabu

Jedná se o kožní infekční onemocnění způsobené kožním parazitem zákožkou svrabovou, v literatuře ho můžete najít pod názvem sarkoptóza. Zákožka svrabová dělá v kůži chodbičky, ve kterých zanechává výkaly a vajíčka. Z těch se poté asi za 2 týdny postupně stanou dospělí jedinci. Toto onemocnění je časté v místech, kde hygiena je na nízké úrovni se a pohybuje se hodně lidí. Nejčastěji jsou postihnuty děti a dospělí nad 75 let. Svrab se řadí i mezi nemoci přenosné pohlavním stykem (STD).

Příznaky svrabu

Mezi prvotní příznaky patří nepříjemné svědění (v noci se stupňuje) a vyrážky na kůži. První příznaky se objeví asi za 5 týdnů od nakažení. Zákožka si vybírá hlavně dobře prokrvené oblasti, kde je tenčí kůže (např. břicho kolem pupku, podbřišek, podpaží, zápěstí, kolena, bradavky, genitál). Makroskopicky se na kůži objevují malé chodbičky esovitého průběhu.

Přenos svrabu

Parazit se přenáší delším kontaktem s nakaženým člověkem, krátký kontakt jako podání ruky nestačí k přenosu nemoci.

Prevence svrabu

V tomto případě nejefektivnější prevencí je dodržování hygienických pravidel, tedy pečlivé mytí rukou, nepoužívání cizích hygienických pomůcek pravidelné praní lůžkovin atd.)

Léčba svrabu

Léčbu ordinuje dermatolog, jedná se hlavně o aplikaci mastí s obsahem síry a dalších léčivých látek. Je nutné zabránit reinfekci a to sterilizací domácího prostředí (tj. vyprání a vyvaření lůžkovin a oblečení, věci které nejde vyvařit postříkat insekticidním přípravkem).


Zavřít

Úprava slovníkového výrazu?

Pokud jste našli chybu nebo máte jiný postřeh, můžete ho napsat sem.

Návrhy na úpravu prověříme. Nechte nám na sebe email, dáme vám vědět jak to dopadlo.