Doktor.cz > Slovník pojmů > Syndrom karpálního tunelu

Syndrom karpálního tunelu

Obecný popis syndromu karpálního tunelu

Syndrom karpálního tunelu je útlakovým syndromem postihující středový nerv (nervus medianus). Vzniká zmenšením prostoru v karpálním tunelu na základě zvětšení struktur, které jím procházejí a následně k útlaku cév, které živí daný nerv. Příčinou mohou být úraz, zánět šlach a vazů v oblasti zápěstí, ale i častou prací nevhodně zatěžující ruce (práce na počítači), či hormonální změny npř. při těhotenství.

Příznaky syndromu karpálního tunelu

Projevuje se častěji u žen a mezi příznaky patří oslabená citlivost, mravenčení, trnutí a bolesti prstů rukou, které často projevují i v klidovém stavu. Pacienti uvádějí, že největší bolesti pociťují v noci. Postupem času bolest vymizí, ale přetrvává zhoršující se motorika a dochází k ochablosti svalů ruky.

Prevence syndromu karpálního tunelu

Prevencí je předcházet nevhodnému zatěžování zápěstí ruky tzn. například při práci s počítačem nebo myší dávat zápěstí do zvýšené polohy.

Léčba syndromu karpálního tunelu

Léčba syndromu karpálního tunelu může být v lehkých případech konzervativní tzn. dlahy, obstřiky kortikoidy. Při plně rozvinutém syndromu je však nejefektivnější řešení chirurgické, kdy se malou incizí u zápěstí přeruší vaz tvořící část karpálního tunelu. Tento výkon se provádí v lokální anestezii a trvá přibližně půl hodiny. Pacient musí necelé dva týdny nosit dlahu a poté může ruku pomalu začít rozcvičovat a provádět tlakové masáže jizvy, aby nedošlo k jejímu zbytnění.

Diagnostika syndromu karpálního tunelu

Syndrom lze diagnostikovat důkladným vyšetřením plastickým chirurgem nebo neurologem. Případně lze využít EMG a zjistit změny ve vodivosti nervem.

Samoléčba - jak si můžu pomoci sám?

V počínajících stádiích lze provádět rehabilitaci, která zmírní tuhost vazu tvořícího karpální tunel. V pokročilém stádiu je již nutná lékařská pomoc.

Zdroje

https://cs.wikipedia.org/wiki/Syndrom_karp%C3%A1ln%C3%ADho_tunelu

klíčová slova: plastická chirurgie


Zavřít

Úprava slovníkového výrazu?

Pokud jste našli chybu nebo máte jiný postřeh, můžete ho napsat sem.

Návrhy na úpravu prověříme. Nechte nám na sebe email, dáme vám vědět jak to dopadlo.