Doktor.cz > Slovník pojmů > Systémový lupus erythematodes

Systémový lupus erythematodes

Obecný popis

Systémový lupus erythematodes patří mezi autoimunitní onemocnění, při kterých tvoří tělo antigeny (protilátky) vůči vlastním buňkám. To v zásadě znamená, že napadá a ničí svoji vlastní tkáň. Toto onemocnění je velmi závažné, jelikož nepůsobí pouze na jeden orgán, ale působí tzv. systémově. To znamená, že postihuje vícero orgánů člověka najednou. Mezi nimi mohou být ledviny, srdce, plíce, kůže, klouby atd. Přičemž u pacientů s tímto onemocněním může docházet k různým projevům, ne vždy jsou postiženy všechny orgánové systémy. U někoho mohou být nejvíc ohrožující problémy s ledvinami, u někoho jiného to je zase třeba srdce. U velké většiny pacientů se však projevují kožní symptomy. Velmi často mají pacienti společné také bolesti kloubů.

Častěji bývají tímto onemocněním postiženy ženy, celkově se však nejedná o velmi časté onemocnění v české populaci. Prevalence (tedy množství onemocněných na celkové/určité množství obyvatel) se liší různě po světě.

Těhotenství u žen s lupusem se nedoporučuje, je však možné při jeho důkladném plánování a pozorování po jeho celou dobu. Jedná se o nebezpečí pro plod i pro ženu. Jelikož protilátky, které tvoří tělo matky, mohou prostupovat placentou a pak poškozovat zdravou tkáň plodu. U těchto dětí/novorozenců se často vyskytují poruchy kardiovaskulárního systému, nejčastěji poruchy převodu vzruchů v srdečním svalu.

Příznaky

Jelikož má systémový lupus spoustu podob, tak se i projevy této nemoci liší pacient od pacienta. Z tohoto důvodu může dojít u nových pacientů k určení špatné diagnózy, protože různorodé projevy lupusu se budou jevit jako jiné onemocnění. Lupus patří mezi chronická a autoimunitní nemoci, které napadají hlavně pojivovou tkáň. Od těchto vlastností se odvíjí i další příznaky či přidružené potíže.

Celý průběh onemocnění probíhá cyklicky - ve fázích aktivity a remisí (období klidu, kdy dochází k částečnému a dočasnému zotavení). Aktivní fáze onemocnění je obvykle vyvolána nějakým stresorem – tím může být např. sluneční záření.

Typickým kožním projevem je tzv. motýlový erytém, jedná se o načervenalou vyrážku na tvářích, pod očima a na nose kopírující obrysy motýla.

Prevence

V současné době není známá účinná prevence proti autoimunitním onemocněním jako je systémový lupus erythematodes.

Léčba

K určení správné a účinné léčby je důležité nejprve přesná diagnóza onemocnění. Farmakologicky se systémový lupus erythematodes léčí protizánětlivými léky a imunosupresivy. Léčba závisí také na individuálních projevech onemocnění. Pokud se lupus projevuje pouze na kůži, používá se antimalarik jako je např. hydroxychlorochin. U rozsáhlejšího onemocnění, kdy jsou postihnuty vnitřní orgány se nejčastěji používá glukokortikoidů, které mají protizánětlivý účinek a potlačují tak imunitní procesy v organismu, které mají na svědomí poškození pojivové tkáně a tím i vznik potíží. Pokud léčba glukokortikoidy (např. prednison) nestačí, jsou indikována imunosupresiva, která mají silnější potlačující účinek na imunitní systém a protizánětlivé procesy. Mezi často používaná imunosupresiva patří metotrexát, cyklofosfamid, ciklosporin a azathioprin.

Léčba glukokortikoidy i imunosupresiva sebou přinášejí i nežádoucí vedlejší účinky. Mezi ně patří např. poškození ledvin, oslabení imunity, obezita, vysoký krevní tlak atd.

Diagnostika

Určit správnou diagnózu u této nemoci není úplně jednoduché, jelikož postihuje více orgánů a její projevy jsou individuální. Lékař potřebuje mít kompletní anamnézu, musí provést celkové fyzikální vyšetření pacienta, výsledky krevních testů, imunologické testy a rozbor moči. Dále k určení diagnózy může použít zobrazovací metody jako je rentgen nebo magnetická rezonance. Využívá se i renální a kožní biopsie, při které se odebere vzorek dané tkáně a následně projde histologickým rozborem pod mikroskopem.

Samoléčba - jak si pomoci sám?

Pacient s tímto onemocněním patří jednoznačně do péče lékařů. Velkou váhu na průběhu nemoci má celková životospráva pacienta. Je velmi vhodné doplnit farmakologickou léčbu zdravou a vyváženou stravou. Při aktivní fázi onemocnění by nemělo docházet k zbytečnému přetěžování organismu.

revmatologie, dermatologie


Zavřít

Úprava slovníkového výrazu?

Pokud jste našli chybu nebo máte jiný postřeh, můžete ho napsat sem.

Návrhy na úpravu prověříme. Nechte nám na sebe email, dáme vám vědět jak to dopadlo.