Doktor.cz > Slovník pojmů > Zmenšení prsou (redukční mastoplastika)

Zmenšení prsou (redukční mastoplastika)

Obecný popis redukční mastoplastiky

Makromastie a gigantomastie, neboli nadměrně vyvinuté poprsí, může vznikat několika způsoby. Například hormonální dysbalancí, přecitlivělostí na estrogen, navýšením hmotnosti nebo poruchou funkce štítné žlázy. Nadměrná velikost prsů může mít neblahý vliv na zdraví pacientky. V těchto případech lze přistoupit k operaci zmenšující prsní žlázu na přijatelnou velikost, aniž by došlo k porušení mlékovodů. Díky tomu je možné operaci podstupovat již v mladém věku a eliminovat tak zdravotní rizika co nejdříve.

Indikace k operaci

Velikost poprsí lze definovat na základě jeho objemu (makromastie: 1000-1500 ml, gigantomastie: nad 1500ml), ale jednoznačnou indikací je samotný výskyt potíží nehledě na přesnou velikost prsů. Mezi nejčastější následky příliš velkého poprsí se udávají bolesti krční páteře a zad. Velká hmotnost prsní žlázy také deformuje tvar poprsí a činí potíže například při sportu.

Jak probíhá operace?

Nadměrně velké poprsí lze chirurgicky zmenšit. Tato operace bývá často doplňována modelací prsou se zmenšením prsního dvorce. Při operaci zmenšující prsní žlázu bývá nutné posunout umístění prsního dvorce s bradavkou. Existuje více způsobů, které se mohou lišit v postupu zachování výživy bradavky nebo v místě incize. Mezi nejčastější typ rány patří řez kotvového tvaru, který vede po obvodu bradavky, poté svisle dolů a následně kopíruje prsní rýhu. Po zákroku je nutné nosit speciální podprsenku po dobu, co určí operatér. Jizvy je potřeba několik měsíců po operaci nevystavovat slunci a je dobré provádět tlakové masáže, aby nedošlo k jejich zbytnění. Po roce bývají světlé a poměrně nenápadné.

Operace je hrazená pokud je odebráno více jak 500ml tkáně a za předpokladu, že klinika má smlouva s danou zdravotní pojišťovnou.

Diagnostika

Diagnostika se samozřejmě odvíjí od objemu poprsí, velikosti vůči tělu ženy a výskytu zdravotních problémů, které jsou následkem přebytečného množství mléčné žlázy. Pro indikaci k operaci hrazenou pojišťovnou bývá potřeba potvrzení diagnózy od neurologa, ortopeda nebo psychiatra.

klíčová lova: plastická chirurgie


Zavřít

Úprava slovníkového výrazu?

Pokud jste našli chybu nebo máte jiný postřeh, můžete ho napsat sem.

Návrhy na úpravu prověříme. Nechte nám na sebe email, dáme vám vědět jak to dopadlo.