Chirurgické zákroky

13.06.2023

Chirurgické zákroky představují důležitou složku stomatologie, která se specializuje na řešení pokročilých nebo komplikovaných zubních problémů.

Chirurgické zákroky

Význam chirurgických zákroků v stomatologii

Chirurgické zákroky v stomatologii slouží k řešení vážných zubních problémů, které nelze efektivně léčit konzervativními metodami. Několik důvodů, proč jsou chirurgické zákroky důležité:

  1. Odstranění zubů: Extrakce zubů je běžným chirurgickým zákrokem, který se provádí v případě zubního kazu, zánětu dásní, impakcí nebo pro přípravu na ortodontické léčbě. Extrakce odstraní zub, který způsobuje problémy, a zajišťuje zdraví a pohodlí pacienta.

  2. Odstranění zubních kořenů: V některých případech může být nutné odstranit zubní kořeny, které zůstaly v čelisti po extrakci zubu. Odstranění kořenů je důležité pro prevenci infekcí, tvorbu cyst nebo jiných komplikací.

  3. Zákroky na zubních cystách: Zubní cysty jsou dutiny naplněné tekutinou, které se mohou vyskytnout kolem zubů nebo v čelisti. Chirurgický zákrok je často nutný k odstranění cysty a obnovení zdraví čelistní kosti.

  4. Parodontální chirurgie: Parodontální chirurgie se zabývá léčbou pokročilých případů zánětu dásní a paradentózy. Tento typ chirurgického zákroku může zahrnovat odstranění zubního kamene, vyhlazení kořenových povrchů nebo regeneraci poškozené tkáně.

Různé typy chirurgických zákroků v stomatologii

V oblasti stomatologie existuje několik různých typů chirurgických zákroků. Následující jsou nejčastěji prováděné:

  1. Extrakce zubů: Extrahování zubů je běžným chirurgickým zákrokem, který se provádí v případě vážného zubního kazu, impakcí, zlomenin nebo přípravy na ortodontickou léčbu.

  2. Ošetření zánětu čelistní kosti: V případě závažného zánětu čelistní kosti, jako je osteomyelitida, může být nutný chirurgický zákrok ke zlepšení stavu a obnovení zdravé tkáně.

  3. Sinus lift: Sinus lift je chirurgický zákrok, který se provádí před implantací zubů v horní čelisti. Cílem je zvýšit množství kosti v oblasti vedlejších dutin, aby bylo možné implantáty správně umístit.

  4. Chirurgická regenerace kosti: V některých případech je možné použít chirurgické metody pro regeneraci poškozené čelistní kosti. To je důležité pro obnovení zdravé kosti před implantací zubních náhrad.

Chirurgické zákroky v stomatologii jsou klíčové pro léčbu pokročilých zubních problémů a obnovení zdraví ústní dutiny. Vždy se obraťte na zkušeného zubního chirurga, který vám poskytne odbornou péči a odpoví na vaše otázky a obavy.