Fotojídelníček nejen pro diabetiky

09.04.2024

Projekt fotojídelníček přináší zdravé recepty, ze kterých lze sestavit nutričně vyvážený jídelníček na celý den. Primárně je určen diabetikům, využít ho však mohou i jedinci toužící snížit svoji hmotnost.

Fotojídelníček nejen pro diabetiky
Představujeme vám jídelníček obsahující recepty, jejichž složení odpovídá zásadám zdravého stravování. Každý recept je doplněn tabulkou nutričních hodnot a také fotografií, reálně zobrazující velikost porce. Jídelníček je vhodný nejen pro diabetiky, ale též pro ty, kteří se snaží snížit svoji tělesnou hmotnost a zdravě jíst. Používání jídelníčku je jednoduché a zcela zdarma.
 
Uživatel si nejprve zvolí, jak přísný dietní režim chce dodržovat, tedy kolik energie (kcal/kJ) a kolik gramů sacharidů má jeho strava denně obsahovat. Na výběr má ze čtyř variant: 5100 kJ a 150 g sacharidů, 6000 kJ a 175 g sacharidů, 6800 kJ a 200 g sacharidů a 8500 kJ a 250 g sacharidů. Diabetikům by s výběrem měl poradit jejich ošetřující lékař s ohledem na jejich tělesnou hmotnost a závažnost onemocnění. Ve druhém kroku se uživatel rozhodne, zda chce, aby jeho strava obsahovala svačiny. Ve třetím kroku si vybírá z receptů.  Každý z nich je normován na jednu porci. Doplněn je přehledem nutričních hodnot, obsahuje seznam surovin, postup přípravy i její časovou náročnost. Benefitem je připojená fotografie, která zobrazuje reálnou velikost porce připravené z uvedených surovin. Ve čtvrtém kroku si uživatel dle svých chuťových preferencí označí recepty, ze kterých chce jídelníček sestavit. Možné je též nechat si ho vygenerovat náhodně. Jídelníček lze vytvořit na dobu od jednoho do sedmi dnů. V pátém kroku si uživatel může zvolit, zda chce jídelníček vytisknout, stáhnout nebo zaslat e-mailem. Společně s jídelníčkem se vygeneruje i nákupní seznam. 
 
Pro vaši lepší představu: Jednodenní jídelníček pro dietu 5100 kJ a 150 g sacharidů denně, do kterého jsou zařazeny i svačiny, může vypadat třeba takto:
 
 
CHCI SVŮJ JÍDELNÍČEK