Jak se vymanit ze závislosti na internetu, sockách a telefonu?

19.12.2023

Málokdo si uvědomuje, jak moc nás sociální sítě ovlivňují. Svět oline se stal přirozenou součástí našich životů, ale neměl by náš reálný život eliminovat ani omezovat.

Jak se vymanit ze závislosti na internetu, sockách a telefonu?

Aktuální studie reakce mozku a nově vzniklé nervové dráhy v hlavě, při prokázané na magnetické rezonanci, jsou u lidí, kteří jsou závislí na telefonu a sociálních sítí stejné jako u lidí se závislostí na tvrdých drogách. Sám si člověk nemůže uvědomit, že něco není v pořádku. Má pocit, že všechno, co se děje nebo co dělá, je normální. Takový člověk potřebuje od kamaráda slyšet, že už je toho moc. Psychoterapie online je diskrétní přátelský rozhovor s odborníkem, který pojmenuje správné hranice, ukáže strávený čas a užitek z něj, pojmenuje rizika aktivit online.

Terapeut ukáže obdarovanému konkrétní věci, v čem ho aktivity online omezují a ovládají. Ukáže mu, o co všechno přichází v reálném světě, jak vypadají reálné emoce a prožitky. Připomene mu, že je důležité o svém životě i denním programu rozhodovat sám, nenechat si ho určovat programem ve vyhledávačích nebo v telefonu. Psychoterapie online může člověka vrátit do reálu. Pomůže mu, aby si uvědomil, jak se věci mají. Pomůže mu také, aby sám svobodně rozhodoval o tom jak, kde a s kým bude trávit svůj čas. 

OBJEDNAT TERAPII

terapeut Veronika Ešnerová