Protetika a zubní náhrady

13.06.2023

Úplnost chrupu a zdraví zubů jsou důležitými faktory pro naše pohodlí a sebevědomí.

Protetika a zubní náhrady

Avšak v případě ztráty jednoho nebo více zubů může dojít k narušení jak estetiky, tak i funkčnosti ústní dutiny. Naštěstí existuje obor stomatologie, který se specializuje na protetiku a zubní náhrady, což je proces obnovy ztracených zubů a funkčnosti ústní dutiny.

Význam protetiky a zubních náhrad

Protetika a zubní náhrady mají v našem životě několik důležitých významů:

  1. Obnova úplnosti úsměvu: Ztráta jednoho nebo více zubů může výrazně ovlivnit vzhled úsměvu a estetiku obličeje. Protetika a zubní náhrady umožňují obnovit úplnost úsměvu a vrátit pacientovi sebevědomí při interakci s ostatními.

  2. Zlepšení funkčnosti: Ztráta zubů může ovlivnit schopnost správného mluvení a žvýkání potravy. Zubní náhrady, jako jsou zubní korunky, mosty a zubní protézy, obnovují funkčnost ústní dutiny a umožňují normální mluvení a žvýkání.

  3. Prevence dalších komplikací: Prázdný prostor v ústní dutině po ztrátě zubu může vést ke změnám v okolních zubech a dásních. To může způsobit posun zubů, ztrátu kostní tkáně a další komplikace. Použitím zubních náhrad se minimalizuje riziko dalších problémů spojených se ztrátou zubů.

Různé typy zubních náhrad

Existuje několik různých typů zubních náhrad, které jsou k dispozici v oblasti protetiky. Následující jsou nejčastěji používané:

  1. Zubní korunky: Zubní korunka je pevná náhrada, která pokrývá poškozený nebo oslabený zub. Korunka obnovuje funkci a vzhled zubu a poskytuje mu pevnost a ochranu.

  2. Mosty: Most je zubní náhrada, která slouží k nahrazení jednoho nebo více zubů. Most spojuje sousední zuby a vytváří pevnou náhradu, která se připevňuje na přirozené zuby.

  3. Zubní protézy: Zubní protéza je vyjmoutelná náhrada zubů, která nahrazuje chybějící zuby a obnovuje funkci ústní dutiny. Existují celkové zubní protézy, které nahrazují všechny zuby, a částečné zubní protézy, které nahrazují jen několik zubů.

  4. Implantáty: Zubní implantát je trvalá zubní náhrada, která se chirurgicky vkládá do čelistní kosti. Implantát slouží jako kořen zubu a na něj je následně připevněna korunka, most nebo protéza.

Jak probíhá proces získání zubní náhrady?

Proces získání zubní náhrady zahrnuje několik kroků:

  1. Konzultace: Na začátku je nutné konzultovat s odborníkem na protetiku, který provede důkladnou kontrolu ústní dutiny a posoudí vhodnost a typ zubní náhrady pro daného pacienta.

  2. Příprava zubů: V případě potřeby je nutné připravit zuby, na které budou náhrady připevněny. To může zahrnovat ošetření zubního kazu nebo přípravu zubu na umístění korunky nebo mostu.

  3. Odlitky a výroba: Na základě zubního dojmu jsou vytvořeny odlitky, které slouží k výrobě zubní náhrady na míru pacientovi. To zajišťuje, že náhrada bude přesně sedět a splňovat estetické a funkční požadavky.

  4. Aplikace a nastavení: Po výrobě zubní náhrady je tato připevněna nebo nasazena do ústní dutiny. Zubní lékař provede potřebné úpravy a nastavení, aby byla náhrada pohodlná a funkční.

  5. Následná péče: Po aplikaci zubní náhrady je důležité pravidelně navštěvovat zubního lékaře a dodržovat doporučení týkající se ústní hygieny a péče o zubní náhradu.

Protetika a zubní náhrady jsou klíčové pro obnovu úplnosti úsměvu a funkčnosti ústní dutiny. V případě ztráty zubů se obraťte na odborníka na protetiku, který vám poskytne individuální péči a pomůže vám vybrat nejvhodnější typ zubní náhrady pro vaše potřeby.