Blahodárný vliv probiotik na náš organismus

30.05.2023

Probiotika jsou prospěšné bakterie a kvasinky mohou poskytnout mnoho blahodárných účinků, které přispívají k udržení a zlepšení zdraví.

Blahodárný vliv probiotik na náš organismus

V článku se podíváme na blahodárné účinky probiotik z odborného pohledu a seznámíme se s jejich potenciálními přínosy pro trávicí systém, imunitní systém a celkové zdraví. Prvním a nejdůležitějším účinkem probiotik je udržování zdravé střevní mikroflóry. Probiotické mikroorganismy pomáhají udržovat rovnováhu mezi prospěšnými a škodlivými bakteriemi ve střevním traktu. Tím podporují optimální trávení, zlepšují vstřebávání živin a zabraňují růstu patogenních mikroorganismů.

Dalším důležitým blahodárným účinkem probiotik je posilování imunitního systému. Probiotické mikroorganismy stimulují imunitní odpověď tím, že podporují tvorbu protilátek a aktivitu imunitních buněk. To zlepšuje odolnost proti infekcím a snižuje riziko vzniku alergických reakcí.

Probiotika také přispívají k lepšímu trávení potravy. Tyto živé mikroorganismy produkují enzymy, které pomáhají štěpit potravu a zlepšují vstřebávání živin, jako jsou bílkoviny, tuky a sacharidy. Tím se zvyšuje efektivita trávicího procesu a snižuje riziko zažívacích potíží, jako je nadýmání, průjem nebo zácpa.

Dalším důležitým faktorem je vliv probiotik na psychické zdraví. Existuje stále více důkazů o spojení mezi střevní mikroflórou a mozkem, tzv. střevo-mozek spojení. Probiotika mohou ovlivnit produkci neurotransmiterů, které mají vliv na náladu a chování. To může přispívat ke zlepšení nálady, snižování stresu a zlepšení kognitivních funkcí.

Probiotika mohou být také užitečná při léčbě určitých onemocnění. Studie ukazují, že probiotické preparáty mohou mít příznivý vliv při léčbě střevních infekcí, alergií, zánětlivých střevních onemocnění, jako je Crohnova nemoc nebo ulcerózní kolitida, a dokonce i při prevenci a léčbě infekcí močových cest. 

Můžeme tedy říci, že probiotika mají mnoho blahodárných účinků na zdraví. Udržují zdravou střevní mikroflóru, posilují imunitní systém, zlepšují trávení, mohou mít pozitivní vliv na psychické zdraví a mohou být užitečná při léčbě určitých onemocnění. Je však důležité dbát na správnou kvalitu a dávkování probiotik a konzultovat s odborníkem před jejich užíváním, zejména pokud máte závažné zdravotní problémy nebo užíváte jiné léky.